GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΑΤΙ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ από τον αμίαντο σε ολόκληρη την Αττική...

Marina Karyda    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΑΤΙ; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΦΟΡΑ ΚΙ ΕΣΑΣ.... Ο Βοριας που φυσαει σχεδον παντα στην περιοχη, τα μικροσω...

ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΑΤΙ;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΦΟΡΑ ΚΙ ΕΣΑΣ....

Ο Βοριας που φυσαει σχεδον παντα στην περιοχη, τα μικροσωματιδια αμιαντου απο το Ματι τα μεταφερει στην υπολοιπη Αττικη.
Απο την πρωτη αυτοψια των μηχανικων, θα επρεπε να γραφτει στα χαρτια και να επισημανθει η βαρυτητα της συλλογης αμιαντου, ωστε ο καθε ιδιοκτητης να γνωριζει τον κινδυνο τοσο για τον εαυτο του, οσο και για την ευρυτερη περιοχη-λεκανοπεδιο.
Δυστυχως το κρατος δεν φροντισε ουτε για αυτο, αφηνοντας το στην κριση και την ενημερωση του καθε πολιτη,θετοντας σε κινδυνο απο τους υπαλληλους των συνεργιων καθαριοτητας που αδειαζουν τους καδους μεχρι τον κοσμο που το εισπνεει λογω του βορια.
Η ιδιωτικη πρωτοβουλια των Συλλογων των κατοικων «παρακαλαει» το κρατος να παρει τα μετρα του......

Tina Collaros-Tupay
ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Η επόμενη ενέργεια μας, μετά απο πρόσθετες πληροφορίες


Θέμα: Διαχείριση καμένου και διασκορπισμένου αμιάντου στην περιοχή ΜΑΤΙ Αττικής
Σήμερα, 29 Αυγούστου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ, ενημερωθήκε απο μια εκ των τριών εταιρειών που διαθέτουν πιστοποίηση συλλογής και διαχείρισης αμιάντου.
Προκύπτει ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του Υπ. Υποδομών και την ερχόμενη Παρασκευή 31/8 με Δευτέρα 3/9 (40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου) υπογράφεται η σύμβαση για την αποξήλωση και περισυλλογή-απομάκρυνση αμιάντου απο την περιοχή Μάτι Αττικής. Η εκτίμηση για το χρόνο ολοκλήρωσης εκτιμάται σε τρείς μήνες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν απο τα κόκκινα (κατεδαφιστέα) σπίτια με συναίνεση του ιδιοκτήτη και θα προχωρήσουν στα κίτρινα και τα πράσινα.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις αυτοψίες, υπάρχουν αρκετά κίτρινα σπίτια με μεγαλύτερη ποσότητα κατεστραμένου αμιάντου απο τα κόκκινα.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά:

1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (Απο οδο Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5000μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Είδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κοκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες.
Απο αυτά, τα 3000μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα.

2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα.
Υπάρχει δηλαδή σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί απο άγνοια.
Επισημαίνουμε ότι η πραγματοποίηση εργασιών καθαρισμού και μεταφοράς αμιάντου είναι πράξη παρανομη και ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Απο το πρώτο δεκαήμερο μετά την καταστροφή, θέσαμε στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς κκ Σταθάκη και Σπίρτζη τη σοβαρότητα του θέματος αυτού.
Πέρασε όμως κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση του θέματος.
Κινήσεις της Κυβέρνησης που θα μπορούσαν να έχουν αμβλύνει, ή και εξαλείψει το μείζον αυτό πρόβλημα:

Α. Ενημέρωση κατοίκων για την επικινδυνότητα και την απαγόρευση εργασιών μαζί με την πρώτη αυτοψία κλιμακίου Υπ.Υποδομών στα κτίρια (κίτρινο χαρτί).

Β. Ενημέρωση κατοίκων μέσω αφισών στην περιοχή, τοιχοκολλήσεων στα σπίτια, ανακοινώσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ.

Γ. Επιβολή σοβαρών προστίμων σε διαπίστωση παραβάσεων (κοπή ελλενίτ, μεταφορά, απόρριψη σε κάδους και σε ελεύθερους χώρους)

Ζητούμε, ακόμα και σήμερα, να γίνει απο το κράτος μαζική και ξεκάθαρη ενημέρωση στον οικισμό Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή ότι:
Είναι επικίνδυνο και παράνομο να ακουμπηθεί και να μαζευτεί ο αμίαντος απο οποιονδήποτε μη ειδικό!
Επίσης να δοθούν σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση του αμιάντου στο επόμενο διάστημα, μέχρι την απομάκρυνσή του.

Προσφατες δηλώσεις ειδικών σχετικά με την επικινδυνότητα του αμιαντου:

Ο αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Κος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η ομάδα του οποίου εργάζεται και κάνει μετρήσεις στην περιοχή Μάτι, είπε στις 25/8/2018 ότι η εισπνοή ινών αμιάντου (τύπος χρυσότιλο που υπάρχει στα «ΕΛΛΕΝΙΤ») έχει κλινικά αποδειχθεί ότι συνδέεται με το μεσοθηλίωμα (καρκίνος του πνεύμονα)
Επίσης είπε ότι η απομάκρυνσή του πρέπει να γίνεται μόνο απο εξειδικευμένα συνεργεία με πολύ υψηλά προστατευτικά μέτρα.
Συμπλήρωσε ότι μέρος του αμιάντου που έχει καεί, έχει καταπέσει στο έδαφος με τα αποκαϊδια και ότι οι εργασίες καθαρισμού του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Ο Καθηγητής Οικοτοξικολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κός Αράπης, σε συνομιλία που είχαμε στις 27/8/18, μας είπε ότι μέσα στη μικροσκόνη υπάρχει ο αμίαντος, ο οποίος, όσο είναι δομημένος δεν αποτελεί κίνδυνο καθώς συγκρατείται απο το τσιμέντο. Το πρόβλημα είναι όταν σπάσει και καεί, όπου σχηματίζει αιωρουμενα σωματίδια που συγκρατούνται απο το αναπνευστικό σύστημα, μέσω της βλέννας.
Πρόσθεσε, ότι με την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών δημιουργείται αιώρηση της μικροσκόνης και απομάκρυνση του αμιάντου, ο οποίος μεταφέρεται αλλού, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου.

Φωτο Βασίλης Κανελλόπουλος, Μάτι Κύπρου & Ευβοϊκού 26/8/18

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση