GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΥΡΩΠΗ μετακινείται! ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ της άκρας δεξιάς και στην Σουηδία...

Σημαντική άνοδο για το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών και μάχη στήθος με στήθος για τους δυο μεγάλους συνασπισμούς, Κεν...

Σημαντική άνοδο για το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών και μάχη στήθος με στήθος για τους δυο μεγάλους συνασπισμούς, Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, δείχνουν τα  αποτελέσματα των σουηδικών εκλογών.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 28,4%, ποσοστό που πάντως αποτελεί την χειρότερη επίδοση του κόμματος τα τελευταία 100 χρόνια.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Μετριοπαθείς (συντηρητικοί) με 19,8% και την τρίτη το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκράτών (αντιμεταναστευτικό κόμμα) με 17,6%, σημειώνοντας άνοδο περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός δίνει μεγάλη μάχη με την Κεντροαριστερά και όλα θα κριθούν στο νήμα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κεντροδεξιός συνασπισμός λαμβάνει 143 έδρες και ο κεντροαριστέρος 144. Οι Σουηδοί Δημοκράτες λαμβάνουν 62 έδρες.

Οι αντιδράσεις των αρχηγών

«Αναλαμβάνω πρωτοβουλία για τη δημιουργία συνασπισμού με τη συμμετοχή τόσο αριστερών όσο και κεντροδεξιών κομμάτων», τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Στέφαν Λεβέν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο μετά το αποτέλεσμα της κάλπης. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Σουηδών Δημοκρατών, υπενθυμίζοντας το ναζιστικό παρελθόν τους και αποκλείοντας κάθε προοπτική συνεργασίας μαζί τους. Σημείωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

«Βλέπουμε πως είμαστε οι νικητές των εκλογών γιατί τώρα θα έχουμε πραγματική επιρροή στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας», δήλωσε ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών, Γίμι Οκεσόν. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών και επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τα άλλα κόμματα και ειδικά με τον Κεντροδεξιό συνασπισμό.

Την παραίτηση της κεντροαριστερής κυβέρνησης ζήτησε ο ηγέτης των Μετριοπαθών, που ηγούνται της Κεντροδεξιάς, Ούλφ Κρίστερσον. Επισήμανε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συζητήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Γιάν Μπιέρκλουντ, τόνισε ότι επιθυμεί συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό αλλά χωρίς την παρουσία σε αυτόν των Σουηδών Δημοκρατών.

Οι μεταβολές
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, οι Σουηδοί Δημοκράτες, καταγράφουν αύξηση ποσοστού στο 4,7%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες πτώση 2,8% και οι Μετριοπαθείς 3,5%.
Αριστερά, Κέντρο, Χριστιανοδημοκράτες παρουσιάζουν αύξηση ποσοστού από 1,8 έως 2,4% ενώ οι Πράσινοι πτώση στο 2,4%. Οι Φιλελεύθεροι μένουν στο ίδιο ποσοστό (5,5%).

Κατάρρευση Σοσιαλδημοκρατών - Δικομματισμού
Οι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν έτοιμοι να καταγράψουν το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό τους μετά από 110 χρόνια (1908). Την ίδια στιγμή ο δικομματισμός της Σουηδίας (Σοσιαλδημοκράτες - Μετριοπαθείς) καταποντίζεται σε κάτω από το 40%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην εκλογική ιστορία της χώρας.

Ικανοποίηση του Σαλβίνι
Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του  κόμματος της Λέγκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
«Η Σουηδία, λίκνο της πολυπολιτισμικότητας και μοντέλο για την αριστερά, αποφάσισε επιτέλους να επιλέξει την αλλαγή, έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτης μετανάστευσης», υποστήριξε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωσή του.
«Τώρα λένε και αυτοί (σ.σ. οι σουηδοί ψηφοφόροι) "όχι" σε αυτήν την Ευρώπη των γραφειοκρατών και των κερδοσκόπων, "όχι" στους λαθρομετανάστες, "όχι" στον ισλαμικό εξτρεμισμό», συνέχισε.

Ο επικεφαλής της Λέγκας έκρινε ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς στη Σουηδία αποτελεί προανάκρουσμα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του Μαΐου, όταν, όπως προέβλεψε «θα ολοκληρώσουμε την αλλαγή», προβάλλοντας την «αξία των θέσεων εργασίας, της ασφάλειας και της οικογένειας», αποσπώντας έδρες από «τους Σοσιαλιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση