GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πρόεδρος και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας προειδοποιούν ότι το χρέος πρέπει να παραμείνει βιώσιμο

O πρόεδρος τηςΙταλίαςκαι ο κεντρικός τραπεζίτης της προειδοποίησαν  ότι το χρέος της χώρας πρέπει να παραμείνει βιώσιμο, μετά την ανακοίν...

O πρόεδρος τηςΙταλίαςκαι ο κεντρικός τραπεζίτης της προειδοποίησαν  ότι το χρέος της χώρας πρέπει να παραμείνει βιώσιμο, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του σχεδίου της για τον προϋπολογισμό του 2019 που προβλέπει σημαντική αύξηση του ελλείμματός του.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού πρότειναν το βράδυ της Πέμπτης ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, το οποίο είναι τριπλάσιο από τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση αναστάτωσε τις αγορές την Παρασκευή, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις ομολόγων και τραπεζικών μετοχών. Προκάλεσε, επίσης, διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει και επιβάλλει τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι το σύνταγμα της χώρας απαιτεί «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και βιωσιμότητα του χρέους». «Και αυτό για την προστασία των αποταμιεύσεων των συμπολιτών μας», είπε.
Λίγο αργότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η αύξηση του χρέους της χώρας, που ανέρχεται στο 131% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ. «Η Ιταλία πρέπει να ευνοήσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να περιορίσει και να μειώσει το δημόσιο χρέος», είπε ο Βίσκο. «Το χρέος πρέπει να τεθεί σε πτωτική πορεία», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της Λέγκα, του ενός κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι απάντησε: «Ηρεμήστε κύριε Πρόεδρε. Οι προϋπολογισμοί πολλών ετών , που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη, οδήγησαν σε έκρηξη το δημόσιο χρέος μας… τελικά αλλάζουμε πορεία και στοιχηματίζουμε στο μέλλον και την ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση