GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάνω από εκατό νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από συγκρούσεις παραστρατιωτικών ομάδων στην Λιβύη τον τελευταίο μήνα

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 383 τραυματίστηκαν στις μάχες μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών οργανώσεων που μαίνονται ε...

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 383 τραυματίστηκαν στις μάχες μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών οργανώσεων που μαίνονται επί μήνα στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι μεταβατικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA, που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα) δεν έχουν μπορέσει να σχηματίσουν τακτικό στρατό κι είναι αναγκασμένες να βασίζονται σε παραστρατιωτικούς για την ασφάλεια της πρωτεύουσας.

Στο τέλος Αυγούστου η «7η Ταξιαρχία» ή Κανιγιάτ, μια ένοπλη οργάνωση έφτασε στην πρωτεύουσα από την πόλη Ταρχούνα, δηλώνοντας ότι είναι ο εθνικός στρατός και ότι διεξάγει «επιχείρηση απελευθέρωσης της Τρίπολης» από τους παραστρατιωτικούς. Η GNA διαβεβαίωνε ότι είχε δώσει εντολή διάλυσης της ομάδας αυτής τον περασμένο Απρίλιο.

Στις μάχες ενεπλάκησαν η οργάνωση Επαναστικές Ταξιαρχίες της Λιβύης (TRB) και Ναουάσι, δύο από τις μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις της Τρίπολης.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι αντιμαχόμενες οργανώσεις κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας υπό την αιγίδα της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

Εντούτοις, οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί πρόσφατα με καθημερινές αναφορές παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Στα νότια προάστια της Τρίπολης, στις συνοικίες Ουάντι Ραμπέα και Φάτμα Ζάχρα βομβαρδισμένα σπίτια, πυρπολημένα οχήματα, κατεστραμμένα καταστήματα και ερειπωμένοι δρόμοι μαρτυρούν τη σφοδρότητα των συγκρούσεων.

«Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να εκτοξευτεί εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης των τραυματιών και των συνεχιζόμενων μαχών», δήλωσε ο Ουεντάντ Άμπο Αλ Νιράν, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι ένοπλες οργανώσεις που διεκδικούν επίσημη αναγνώριση μέσω της GNA στην Τρίπολη περιπολούν την περιοχή με τεθωρακισμένα οχήματα και ανοιχτά ημιφορτηγά με προσαρμοσμένα βαριά πολυβόλα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση