GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερντογάν: Να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του Γκιουλέν

Να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη ΦετουλάχΓκιουλέν κάλεσε τη Γερμανία ο πρόεδρος Ερ...

Να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη ΦετουλάχΓκιουλέν κάλεσε τη Γερμανία ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Την έκκληση αυτή κάνει ο Ερντογάν σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η Γερμανία θα πρέπει «να αναγνωρίσει ότι η FETO ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος όπως έκανε και η Βρετανία », γράφει ο Τούρκος πρόεδρος στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Η άρνηση της Γερμανίας να εκδώσει αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος μετά το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατέθεσαν, εξόργισε την Τουρκία. Το Βερολίνο ανησυχεί για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί έπειτα από τις επιχειρήσεις καταστολής που ακολούθησαν, ανάμεσά τους και δεκάδες Γερμανούς πολίτες.

«Επιδιώκουμε τον στόχο της αύξησης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Για λόγους ευημερίας και για το μέλλον και των δύο χωρών μας ας υπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και ας περιορίσουμε τα προβλήματά μας», γράφει ο Ερντογάν.

Η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Γερμανία, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ τρεις φορές, πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης της τουρκικής οικονομίας.

Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με ψυχρή υποδοχή καθώς ώρες πριν ακόμη προσγειωθεί το αεροσκάφος του διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία όπου δεκάδες επικριτικοί του καθεστώτος δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή.

Παρά την ανησυχία της, η Γερμανία, όπου κατοικεί μια τουρκική διασπορά τριών εκατομμυρίων, χαιρετίζει με επιφυλακτικότητα τις κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν.

«Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα εκτός της ΕΕ με την οποία οι σχέσεις να είναι τόσο σημαντικές και ταυτόχρονα τόσο δύσκολες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο» πέντε γερμανοί πολίτες να παραμένουν στη φυλακή και ότι η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της και του κράτους δικαίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση