GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: Περιμένουμε μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρ...

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γείτονα χώρα.

“Περιμένουμε μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα, σε μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, αλλά και, γενικότερα, σημαντική για την πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια. Επομένως, το διακύβευμα είναι διπλό: και για τα δύο κράτη συνεπάγεται τη λήξη μιας πικρής αντιμαχίας που θα μπορούσε να έχει λήξει θετικά από τη δεκαετία του ’90. Στην πΓΔΜ, ειδικότερα, δίνει μια σαφή διέξοδο στις ευρωπαϊκές της προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που πάντα ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης” αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ τόνισε πως «εάν ο λαός έχει ρητά και χωρίς αμφισβήτηση δηλώσει τη βούλησή του» όλες οι πολιτικές δυνάμεις της γείτονος χώρας είναι υποχρεωμένες να την αποδεχτούν.

Παράλληλα, διατύπωσε τη βεβαιότητά του πως υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: “Δεν έχω καμία αμφιβολία”.

Ερωτηθείς με δεδομένη τη θέση των ΑΝΕΛ, εάν το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να κρίνει τον χρόνο των εκλογών, απάντησε πως αν «οι εταίροι μας επιλέξουν να φύγουν από την κυβέρνηση, προφανώς δεν θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος κυβερνητικός σχηματισμός», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όμως θα παραμείνει γιατί η δεδηλωμένη δεν χάνεται παρά μόνον αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής.

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ασυνέπεια και ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης κινείται σε ένα πολιτικό εκκρεμές, «που ξεκινά με τη δήλωση του Ιανουαρίου του 2018, υπέρ της εθνικής λύσης, δηλαδή μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes, ολοκληρώνεται όμως με την αποδοχή της ακροδεξιάς άποψης που μόνον το ΛΑΟΣ υποστήριζε, μέχρι την μετεγγραφή των γνωστών βουλευτών του στη ΝΔ». Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ «άλλα λέει όταν είναι στην Ευρώπη, άλλα όταν είναι στην Ελλάδα», και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει εκ των προτέρων ότι θα την καταγγείλει, αν πράγματι πιστεύει όσα λέει.

Τέλος, έκανε λόγο για ακραίο παράδοξο των επιλογών της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως είναι προφανές αναντίστοιχο να είναι αντίθετοι σε μια συμφωνία που είναι εθνικά επωφελής, ενώ παρατήρησε πως δεν είναι το μόνο παράδοξο στη γενικότερη στρατηγική τους.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση