GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ! Μπαίνουν μπουλντόζες στον Εθνικό Κήπο...

Philip Dragoumis    Ξεχάστε τον Εθνικό κήπο που ξέρατε. Ήταν ένα πανέμορφο οικοσύστημα και ησυχαστήριο για τους ανθρώπους, καταφύγια...

Ξεχάστε τον Εθνικό κήπο που ξέρατε. Ήταν ένα πανέμορφο οικοσύστημα και ησυχαστήριο για τους ανθρώπους, καταφύγια από τη βουή της . Ο Δήμος Αθηναίων όμως ετοιμάζεται ( μετά από διαδικασία που έγινε με μυστικοπάθεια) να βάλει μέσα μπουλντόζες που θα σκάψουν 7χλμ δρομάκια σε βάθος 20 εκ διαταράσσοντας το χώμα εκεί ακριβώς που βρίσκεται όλο το πλέγμα του ριζικού συστήματος, εφαρμόζοντας μια παλιά μελέτη του πολυτεχνείου που δεν λαμβάνει υπ όψη της κανένα γεωπονικό δεδομένο. Ζητήθηκε μάλιστα από την αντιδήμαρχο πρασίνου Eleni Myrivili να μην ανακατευτεί με το έργο που προώθησε η διεύθυνση τεχνικών έργων. Θα μπει ένα υλικό που δεν ταιριάζει ούτε με το οικοσύστημα, ούτε με τη φιλοσοφία του κήπου-- τέτοιες εργολαβίες γίνονται με το περίφημο πλεόνασμα του Δήμου, αντί να γίνει κάτι ουσίας που θα βελτίωνε την καθημερινότητα, μπήκε στο στόχαστρο ή ίδια η φύση του Ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου. Στο εξής, αν γίνει το έργο, μην ξαφνιαστείτε αν βλέπετε αυτοκίνητα μέσα στον κήπο. 

Αντιγράφω από Martin Gaethlich "Σε λίγες μέρες, οι μπουλντόζες θα έχουν μπει στον Εθνικό Κήπο.
Η αποσφράγιση των προσφορών έχει ήδη γίνει και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου είναι θέμα ημερών. Μπορεί και αύριο κιόλας. Θα σκάψουν τα δρομάκια του Κήπου (σε βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών), θα τα καλύψουν με μία νέα επίστρωση, θα ξεπατώσουν και θα βάλουν νέα περίφραξη στις λιμνούλες, και θα τις βάψουν (!). Τα έργα περιλαμβάνουν επίσης και τις πέργκολες του Κήπου (όχι που θα γλίτωναν…).
Κι αν αναρωτιέστε για το κόστος όλων αυτών των παρεμβάσεων, μόλις 4.200.000 ευρώ. Με ίδιους πόρους του Δήμου Αθηναίων παρακαλώ. Δεν ξέρω αν σκέφτεστε κι εσείς, όπως κι εγώ, τι άλλες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των δημοτών θα μπορούσε να καλύψει ο Δήμος Αθηναίων με τα χρήματα αυτά. Αλλά ακόμα και στα θέματα της διαχείρισης του Εθνικού Κήπου, δεν υπάρχουν άραγε άλλες προτεραιότητες πολύ πιο σημαντικές και πολύ πιο οικονομικές;
Και πουθενά δεν υπάρχει κάποια σαφής μέριμνα για το τι θα γίνει με τα ζώα (στις λιμνούλες και αλλού) ή με τα αναρριχόμενα φυτά στις πέργκολες κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ούτε κάποια αναφορά για τις επιπτώσεις από τη γενικότερη διατάραξη του οικοσυστήματος του Εθνικού Κήπου. Διότι, ναι, ο Εθνικός Κήπος είναι ΚΑΙ ένα οικοσύστημα, με πουλιά, φρύνους και άλλα ζώα!
Ακόμα και για τις επιπτώσεις στα δέντρα, υπάρχει μόνο μία αναφορά, η οποία αποτελεί περισσότερο ευχή παρά σαφή όρο, και απέχει πολύ από το να διασφαλίσει την ουσιαστική προστασία των ριζών των δέντρων, ιδίως των υπεραιωνόβιων. Λέει συγκεκριμένα στο τιμολόγιο μελέτης (!): «…η εκσκαφή των διαδρόμων θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και σε περίπτωση διαπίστωσης της ύπαρξης ριζικού συστήματος, θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι επιβλέποντες και κατά περίπτωση θα είναι δυνατή η σημειακή παρέκκλιση της υποχρέωσης για το επιβαλλόμενο βάθος εκσκαφής».
Πώς γίνεται τα έργα αυτά να κατάφεραν να περάσουν χωρίς διαβούλευση και «κάτω από τα ραντάρ»; Και -κυρίως- γιατί; Θέλω να τονίσω ότι δεν αμφισβητώ την καλή προαίρεση των εμπνευστών των έργων, όμως όπως λέει και ένα σοφό ρητό «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση