GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ κατέλαβαν πόλη στην Πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κυρίευσαν μια πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία αφού κατέλαβαν και λεηλάτησαν μια στρατιωτικ...

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κυρίευσαν μια πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία αφού κατέλαβαν και λεηλάτησαν μια στρατιωτική βάση, δήλωσαν το Σάββατο αξιωματούχοι και πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

Πολλοί τζιχαντιστές, μέλη μιας φράξιας της Μπόκο Χαράμ που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), επιτέθηκαν στη στρατιωτική βάση της Γκουντούμπαλι, στην περιοχή Γκουζαμάλα (Πολιτεία Μπόρνο).

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ένα μέλος τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η επίθεση εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς επιχειρήσεων των τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικών τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώθηκε καθώς η κυβέρνηση ενθαρρύνει εκτοπισμένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Μπόρνο, και να επιστρέψουν στην Γκουζαμάλα.

Οι αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι τζιχαντιστές έχουν εξασθενίσει, διαβεβαιώνουν πως η επιστροφή των εκτοπισμένων είναι δυνατή διότι η ασφάλεια έχει αυξηθεί στην περιοχή. Αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος εξελέγη το 2015 υποσχόμενος να κατατροπώσει την Μπόκο Χαράμ, είναι υποψήφιος για νέα θητεία.

«Είναι αλήθεια ότι η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε την Γκουντούμπαλι το πρωί (του Σαββάτου) αφού εξεδίωξε τους στρατιώτες από τη βάση στην πόλη», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της περιοχής Γκουζαμάλα στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ελέγχουν ολόκληρη την πόλη και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, μια πηγή προσκείμενη στον στρατό δήλωσε ότι «τρομοκράτες επιτέθηκαν στη βάση (την Παρασκευή) περί τις 19:50 (21:50 ώρα Ελλάδας) και διεξήχθησαν σφοδρές μάχες ως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όταν οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν» από το στρατόπεδό τους.

Η φράξια της Μπόκο Χαράμ που δηλώνει πίστη στο ΙΚ, την οποία διοικεί ο Αμπού Μούσαμπ αλ Μπαρνάουι, λέει πως επιτίθεται μόνο σε στρατιωτικούς και κυβερνητικούς στόχους, αντίθετα με τη φράξια της οποίας ηγείται ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Αυτή η τελευταία βρίσκεται πίσω από πολλές επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και απαγωγές κατά τη διάρκεια της σύρραξης που ξέσπασε πριν από εννιά χρόνια.

Ο Μούσα Άρι, μέλος μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, δήλωσε ότι στρατιωτικοί και κάτοικοι εγκατέλειψαν την Γκουντούμπαλι και κατέφυγαν στην Νταμασάκ, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα. Άλλοι κινήθηκαν προς την Γκατζιράμ, νοτιότερα, όπου εννιά στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε μια παρόμοια επίθεση τον Ιούνιο.

Η Μπόκο Χαράμ είχε καταλάβει την Γκουντούμπαλι και το 2014, όταν είχε θέσει υπό τον έλεγχό της πολλές κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Μπόρνο. Η πόλη αποσπάστηκε από τους τζιχαντιστές έναν χρόνο αργότερα, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στην οποία συμμετείχαν επίσης μονάδες των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση