GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπαρνιέ: Ο Οκτώβριος θα είναι «η ώρα της αλήθειας» για το BREXIT

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit, Μισέλ Μαρν...

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit, Μισέλ Μαρνιέ με αφορμή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε, αποκαλώντας τον Οκτώβριο την «ώρα της αλήθειας».

Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα δύο μέρη συμπίπτουν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.

"Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας", είπε ο Μπαρνιέ και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας "συνεχίζεται", ώστε να διευκρινιστεί "ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον".

Το σενάριο το Μπρέξιτ να γίνει τον προσεχή Μάρτιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προκαλεί συναγερμό και στις δυο πλευρές της Μάγχης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε στην επιστολή της πρόσκλησής του προς τους ηγέτες ότι είναι πάντα «πιθανό». Ενόψει αυτού του κινδύνου, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία οι κανόνες της Ε.Ε θα πάψουν να ισχύουν στη Βρετανία μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας μεγάλες δυσχέρειες στην κίνηση αγαθών, προσώπων και την προσφορά υπηρεσιών από τη μια πλευρά στην άλλη και ενδεχομένως χαοτική κατάσταση.

"Το να περιοριστεί η ζημιά που θα προκαλέσει το BREXIT είναι αμοιβαίο συμφέρον μας. Δυστυχώς, το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία είναι ακόμη αρκετά πιθανό. Αλλά εάν ενεργήσουμε όλοι μας με υπεύθυνο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή", τόνισε ο Τουσκ στο κείμενο της επιστολής του προς τους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση