GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Debate Σταθάκη - Σκρέκα

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώ...

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας.
"Η ελληνική οικονομία έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης όχι μόνο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην ελληνική οικονομία, η οποία θα έπρεπε μετά από 10 χρόνια κρίσης, μετά από 10 χρόνια υφεσιακών ρυθμών ανάπτυξης, πέραν του 2014, να παρουσιάζει μια αναιμική ανάκαμψη, που δεν δικαιολογεί όσα λέει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Νομίζω κάτι πρέπει να αλλάξει και να γίνει στη χώρα το αυτονόητο. Αντί να διώχνουμε επενδυτές, να προσελκύουμε επενδυτές, να βοηθάει τις επενδύσεις" είπε ο κ. Σκρέκας.
"Η ελληνική οικονομία πέτυχε μια αξιοζήλευτη σταθεροποίηση την τελευταία τριετία, η οποία αποτυπώνεται σε δύο βασικούς δείκτες, στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας με βιώσιμο τρόπο για τα επόμενα χρόνια και στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, που αποτελούσε το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα, όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία αλλά η ανάκαμψη στηρίζεται σε στέρεα πόδια, εδράζεται πρωτίστως στη βελτίωση των εξαγωγών, στη βελτίωση συναλλαγματοφόρων τομέων όπως ο τουρισμός, και η βελτιώσεις αυτές αποτυπώνονται και στο επενδυτικό κλίμα που έχει βελτιωθεί. Άρα η οικονομία έχει μπει σε μία σταθερή και βιώσιμη τροχιά. Τα προσεγμένα μέτρα με τα οποία προχωράει η κυβέρνηση στα θέματα διανομής του εισοδήματος και βελτίωσης της εργασίας, του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργήσει μια επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομία. Οι δείκτες το δείχνουν, η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος" ανταπάντησε ο κ. Σταθάκης.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι "το 2014 μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ, δεν μειώθηκαν εκείνη την χρονιά. Αντίθετα, είδαμε ότι ο κ. Τσίπρας ήρθε αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 24%, αύξησε πολλούς φόρους και βλέπετε ότι τα έσοδα είναι δυσανάλογα λιγότερα. Άκουσα τον κ. Σταθάκη που είπε ότι η ανάκαμψη έρχεται από αύξηση στον τουρισμό και στις εξαγωγές. Ποια είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να βοηθήσει τον τουρισμό και τις εξαγωγές; Θα σας πω τι έκανε η κυβέρνηση του Τσίπρα: Αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στα καταλύματα, έβαλε φόρο διανυκτέρευσης και αύξησε τη φορολογία σε όλες τις επιχειρήσεις. Άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει για τη δειλή αυτή ανάκαμψη, γιατί αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να τα εμποδίσει. Παράδειγμα η επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο επενδυτής έχει 18 φορές θετικά στο ΣτΕ, έχει κερδίσει μια διαιτησία και έρχεται τώρα και στέλνει εξώδικο στην κυβέρνηση και ζητάει 750 εκατομμύρια, και ελπίζω να μην πάρει ούτε ένα ευρώ κατά την άποψη μου, επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί άδειες ρουτίνας. Πλήττει ή δεν πλήττει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό;".
"Δεν περίμενα ότι είχε αναλάβει δικηγόρος της Eldorado Gold ο κ. Σκρέκας. Με εκπλήσσει. Είναι γνωστή η ιστορία. Υπάρχει μια σύμβαση που προβλέπει την καθετοποίηση της εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική. Η διαιτησία στην οποία δικαίως προχωρήσαμε μαζί με την εταιρεία, απεφάνθη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, άρα έχει τηρήσει τις προϋποθέσεις της σύμβασης η εταιρεία, αλλά αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι η εταιρεία πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες καθετοποίησης. Η αδειοδότηση των Σκουριών συνδέεται με το εργοστάσιο καθετοποίησης. Κάναμε ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσει η διαδικασία, και το αναγνώρισε και η διαιτησία αυτό. Η επόμενη ημέρα της διαιτησίας είναι ότι γινόταν και γίνεται ένας διάλογος με την εταιρεία πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία. Σε αυτές τις συνθήκες διαλόγου έκανε εξώδικο η εταιρεία, αλλά είμαστε σε διάλογο. Εξόρυξη χωρίς καθετοποίηση δεν έχει όφελος για την ελληνική οικονομία" τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση