GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πετρόπουλος: Η πρόταση Μητσοτάκη για μείωση της εισφοράς στο 15% θα φέρει μείωση στις συντάξεις

"Αν εφαρμοστεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη μειωθεί από το 20% στο 15% τότε θα υ...

"Αν εφαρμοστεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη μειωθεί από το 20% στο 15% τότε θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις" τόνισε ο Τάσος Πετρόπουλος στην εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή στον RealFM 97,8.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε κι ένα παράδειγμα λέγοντας ότι αν η εισφορά για την κύρια σύνταξη μειωθεί από το 20% στο 15%, ένας που έχει εισόδημα ετήσιο 20.000 ευρώ με 35 έτη ασφάλισης, θα χάσει 288 ευρώ μηνιαίως. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, ο κ. Πετρόπουλος, με οριζόντια μείωση της εισφοράς κατά 5% σημαίνει 2 δισ. ευρώ τον χρόνο".
Όπως τόνισε ο ίδιος, "το σύστημα που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι κεφαλαιοποιητικό" και αναρωτήθηκε "τι προτείνει τελικά ο κ. Μητσοτάκης; Κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις;".
Αναφορικά με τις επικουρικές, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι "σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι νέοι θα μπουν στο νέο καθεστώς επικουρικής ασφάλισης, οι παλιοί θα μείνουν εκεί που ήταν. Επειδή μιλάμε για αναδιανομή και αλληλεγγύη των γενεών, καταργείται το χαρακτηριστικό που πρέπει να κυριαρχεί στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν κάποιοι που δεν θα παίρνουν κανέναν από τους δύο μισθούς. Η μεταβατική περίοδος δε, σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν 55 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλύψει το Δημόσιο".
Σχετικά με το θέμα των συντάξεων και των συζητήσεων με τους δανειστές, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που πρέπει να τηρηθεί και από εκεί και πέρα συζητείται το περιεχόμενο των πολιτικών ενεργειών για να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, "αυτή τη στιγμή το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας για το ασφαλιστικό είναι στο 16,2% του ΑΕΠ και ήδη είναι πολύ πιο κάτω, άρα είναι ζήτημα μιας έντιμης σχέσης με την άλλη πλευρά να αποφασιστεί η μη περικοπή των συντάξεων".
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις όσων χρωστούν στα Ταμεία, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι "είναι από τα θέματα που το επόμενο διάστημα θα δούμε. Ήδη παρεμβαίνουμε στο θέμα των οφειλών και έχουμε καλά αποτελέσματα και νομίζω ότι θα υπάρξει περιθώριο και γι' αυτούς που δεν καλύπτονται από τις ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των οφειλών τους".
Τέλος, παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο ζήτημα της εκκαθάρισης των εισφορών, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά συστήματα και υπάρχει δυσκολία διασύνδεσής τους, αλλά όπως είπε "έχω τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει πιθανόν τον Οκτώβριο".
Ακούστε εδώ το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση