GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζάεφ: Το έγγραφο των Wikileaks ένας επιπλέον λόγος για «ναι» στο δημοψήφισμα

«Η διαρροή του αμερικανικού τηλεγραφήματος που καταδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρεια...

«Η διαρροή του αμερικανικού τηλεγραφήματος που καταδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, με αντάλλαγμα αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, είναι ακόμη ένας λόγος οι Σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης Γκρουέφκι, στην οποία αναφέρεται το επίμαχο τηλεγράφημα που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks.

Από το τηλεγράφημα του MIA φαίνεται πως ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η λύση στο ονοματολογικό βρέθηκε αφότου τα Σκόπια δέχτηκαν χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes) κάτι που προκαλούσε την ένσταση της κυβέρνησης Γκρουέφκι, καθώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν το 2008 ότι τα Σκόπια σχεδίαζαν να διατηρούσαν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην εσωτερική χρήση ακόμα εάν υπήρχε συμφωνία για μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».

Επίσης λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks σχετικά με την στρατηγική που είχαν χαράξει τα Σκόπια ήδη από το 2008 σχετικά με το ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έστειλε ένα νέο μήνυμα περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο.

Η δήλωση Ζάεφ ήλθε στον απόηχο της δημοσιοποίησης τηλεγραφήματος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που καταδεικνύει πως η ΠΓΔΜ φαινόταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008 με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, όπως και έγινε στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε πως η επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό μέσω του δημοψηφίσματος συνιστά ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ.

Εκτίμησε πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους και θα διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση