GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σημαντικά επιτεύγματα και ταμείο που ξεπερνά το.. 1 εκ. ευρώ από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης!

Eκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης   Ο σημερινός πρόεδρος έχει βάλει πλώρη για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.. .  Για πρώτη φ...

Eκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης 
Ο σημερινός πρόεδρος έχει βάλει πλώρη για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο...
 Για πρώτη φορά επιστημονικός σύλλογος της χώρας διενεργεί εκλογές ΚΑΙ με ηλεκτρονική κάλπη!
Πρόκειται για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ο οποίος παραδίδει στην επόμενη διοίκηση ταμείο που ξεπερνά το... 1.000.000 ευρώ καθώς επίσης και την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου ασφάλισης!
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον πρόσφατο απολογισμό του έργου του στο σύλλογο (από το 2011 ως σήμερα) τον ξεκίνησε με τη φράση "αντιπαθώ τον συνδικαλισμό..." γεγονός που δεν αιφνιδίασε όσους τον γνωρίζουν.
Ο κ. Εξαδάκτυλος πρόσθεσε ότι "το σημαντικό είναι να είσαι χρήσιμος και όχι να συμπεριφέρεσαι ως μικρογραφία του κακού κοινοβουλευτικού που έχουμε στην Ελλάδα". 
Όπως είπε απαριθμώντας τα επιτεύγματα της διοίκησης του, οι δύο βασικοί άξονες ήταν η ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου και η ενίσχυση του κύρους των γιατρών. "Πρακτικά στο ερώτημα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ή μαζικό - συνδικαλιστικό κίνημα, η απάντηση ήταν από την πρώτη στιγμή ΝΠΔΔ!"

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΙΣΘ -o oποίος στις επικείμενες εκλογές διεκδικεί την προεδρία στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) - σημείωσε μεταξύ άλλων "σε όλο το διάστημα της διοίκησης μας έγινε δεκτή η πρόταση μου για τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενών που συμπληρώνουμε όλοι, άρχισαν οι τριμελείς γνωμοδοτικές επιτροπές για δικαστική χρήση -που έχουν γίνει θεσμός- και σταμάτησε η χορήγηση γνωματεύσεων συναδέλφων εναντίον άλλων συναδέλφων κάτι που έχει περιορισει κατά πολύ τις δικαστικές διαμάχες και την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΣΘ"
Αναλυτικά είπε:
 -Από το 2011 ως το 2014 πετύχαμε οι άδειες των ιατρείων να εκδίδονται από τον ΙΣΘ με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα παρατράγουδα που τα συνόδευσαν τότε μέχρι την έκδοση τους. Η πρόσβαση στη συνταγογράφηση η οποια τώρα πλέον ειναι ηλεκτρονική αφορά σε όλους τους συναδέλφους κάτι που δεν τους αφορούσε μέχρι τότε όλους και πολλοί έχουν ξεχάσει ότι κάποτε έδινε ο καθηγητής μια συνταγή και αυτή η συνταγή έπρεπε να πάει σε ιατρείο του ΙΚΑ για να πάρει ο ασθενής το φάρμακο του! Αυτό επετεύχθη με την κινητοποίηση του ΙΣΘ μαζί με τους άλλους συλλόγους, όμως θέλω να θυμίσω ότι τότε ήταν που ειχε πιάσει η συμμετοχή των συναδέλφων ποσοστό 85%!
 Επίσης (προχωρήσαμε) αγωγές για αστικές και ποινικές ευθύνες της πολιτείας για την πολιτική επιδότησης του ΙΣΘ (νοσοκομειακοί γιατροί και γιατροί του ΙΚΑ αναρωτιέμαι γιατί δεν έκαναν δεκτή την προσφορά του ΙΣΘ να κινηθούμε νομικά όλοι μαζί...)

-Συνεργασθήκαμε με τους ιατρικούς συλλόγους του εξωτερικού για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων ως απάντηση στην ανεργία των νέων. Αυτή η πρωτοβουλία βοήθησε 2.000 συναδέφλους μέλη του ΙΣΘ να έχουν εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες, αντί να έχουν το άγχος της καθημερινότητας στη χώρα της κρίσης. Θα κλάψει κάποιος για τα νειάτα της Ελλάδας που έφυγαν στο εξωτερικό, όμως εγώ δεν κλαίω! Από τους 2.000 γιατρούς της Θεσσαλονίκης περιμένουμε σταδιακά σε μια δεκαετία που θα ξεκινά το 2021, οι 200 τουλάχιστον να είναι διευθυντές κλινικών της Ευρώπης. (Από τους 18.000 γιατρούς όλης της χώρας οι 1800 θα ειναι...)
Αυτό σημαίνει ότι η επιστημονική ελιτ της Ευρώπης -που θέλει να διαχειρίζεται λιμάνια, παραλίες, αεροδρόμια κλπ, θα είναι ελληνική!
 -Ακόμη η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει ο ΙΣΘ στους συναδέλφους ήταν σταθερός στόχος. Αγοράσαμε γραφεία στην Καλαμαριά, εγκαινιάσαμε τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, προχωρήσαμε την πλατφόρμα βεβαίωσης στους ιδιώτες γιατρούς για να μην ταλαιπωρούνται συνάδελφοι και ασθενείς.
 -Το 2013 η πολιτεία στη Θεσσαλονίκη τράβηξε το σχοινί όσο δεν έπρεπε. Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων ήταν προκλητική. Τότε οδηγήθηκα σε παραίτηση γεγονός που εκτιμήθηκε από τους συναδέλφους το 2014, τη χρονιά που απολύθηκαν 2.500 γιατροί του ΙΚΑ και τότε εμείς τυπώσαμε τα μαύρα συνταγολόγια που κάποιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν και ίσως τα βρω στο μέλλον μπροστά μου... Εμείς στον ΙΣΘ πορευόμασταν πάντα με ιδεολογική σταθερότητα, σαφήνεια και σιγουριά χωρίς όμως κομματική ευθυγράμμιση και για αυτό πετύχαμε τη συμπόρευση και από άλλους χώρους. Μοιραία αυτό οδήγησε στη σύγκρουση των σχέσεων μας με τον ΠΙΣ ο οποίος ακολουθούσε μια πορεία κλασική συνδικαλιστική συμβιβασμών χωρις πυξίδα. Αυτό το είδαμε και στην υπόθεση των γιατρών του ΙΚΑ, το είδαμε όμως και σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της εταιρείας καθορισμού των αμοιβών σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου εμείς πετύχαμε τη συμμετοχή μας αν και στο τέλος την μετέτρεψαν σε... ΔΕΚΟ
 -Το 2014 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ΕΣΠΑ ιδιωτικών ιατρείων. Η περιγραφή του προγράμματος ήταν ακριβώς όπως το πρότεινε ο ΙΣΘ με τους δικούς του τεχνικούς συμβούλους και εκατοντάδες συνάδελφοι ενισχύθηκαν για τα ιατρεία τους. -Το ασφαλιστικό μας απασχόλησε στις αρχές του 2015 (και στα τέλη του 2014), δήμευση του ΤΣΑΥ της κοινής μας περιουσίας, η αύξηση των εισφορών και η σίγουρη μείωση των απολαβών στο τέλος του εργασιακού μας κύκλου, δεδομένου και του δημογραφικού και της ανεργίας. Βεβαίως χάσαμε τότε (2012- 2014) την ευκαιρία να μετατρέψουμε το ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης και αυτό γιατί η προσέγγιση ενός καθαρά μαθηματικού προβλήματος πολύ συχνά ήταν ιδεολογική. Τραγικό λάθος. Δύο και δύο κάνουν τέσσερα, είτε είσαι δεξιός, είτε είσαι αριστερός. Είτε πιστεύεις στον Θεό, είτε πιστεύεις στον Βούδα. Κάποιοι όμως δεν ήθελαν να γίνει αυτή η μετατροπή φοβούμενοι ότι θα έβρισκαν σκελετούς στα συρτάρια του ταμείου και τότε υπήρξε η προσωπική μου αντιπαράθεση με τον μέχρι σήμερα πρόεδρο του ΠΙΣ ο οποίος δεν επείθοντο ότι έπρεπε το ΤΣΑΥ να μετατραπεί σε επαγγελματικό ταμείο...
 -Στο "κίνημα της γραβάτας" πήγαμε σε πορείες και διαμαρτυρίες μαζί με οδοντιατρούς, φαρμακοποιούς, πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους κ.α. Όμως που βρίσκονται σήμερα αυτοί και που βρισκόμαστε εμείς; Πληρώνουμε ΕΦΚΑ φορους κτλ όμως εμείς έχουν ένα επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης στο οποίο μπορούμε να μειώσουμε τις εισφορές, να αποταμιεύσουμε και με σιγουριά να βρούμε κάτι όταν σταματήσουμε τη δουλειά. Δεν πήγαμε λοιπόν μόνο στο συγκεκριμένο κίνημα αλλά καθίσαμε και δουλέψαμε επί δύο χρονια συστηματικά και σοβαρά για τη δημιουργία του ταμείου γιατί αντιπαθούσαμε το... σκέτο συνδικαλισμό. Το 2017 με ΦΕΚ ιδρύθηκε το ταμείο το οποίο λειτούργησε τέσσερις μήνες νωρίτερα από το προσδιορισμένο χρόνο έναρξης του!
 -Οι προτάσεις μας πολλές φορές γινόντουσαν σε μια κωφεύουσα πολιτεία και εκεί αναρωτηθήκαμε μήπως φταίμε εμείς κι αυτά που λέμε είναι εναντίον στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και γι αυτο αποφασίσαμε να διενεργούμε ετήσεις δημοσκοπήσεις οι οποίες -ω τι έκπληξη- συνέπιπταν με τις δικές μας αντιλήψεις! Γι αυτό η αντίσταση μας στην κατάργηση επιλογής του γιατρού (βλ οικογενειακό γιατρό) είναι σταθερή και επίμονη όπως και η αντίσταση στον εμπαιγμό των πολιτών ειδικότερα των ασθενέστερων, ο οποίος έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας με τα ΤΟΜΥ και την ΠΦΥ. Είμαστε σταθερά αντίθετοι στην κρατικίστικη αντίληψη που εκπέμπεται από παντού και οφείλεται σε ιδεοληψία και δεν συνάδει με τις επιθυμίες των ασθενών και όχι μόνο των γιατρών.
 -Το αποθεματικό του ΙΣΘ το 2011 ήταν 250.000 ευρώ, έκτοτε επιδοτήθηκαν αγωγές με 300.000 ευρώ, αγοράστηκαν γραφεία στην Καλαμαριά με 750.000 ευρώ, δεν έγινε μείωση αποδοχών ή προσωπικού, έγινε ανακαίνιση των γραφείων του ΙΣΘ, αγοράστηκαν τα 2/3 του ημιορόφου της Αριστοτέλους όπου είχαμε μόνο 10τμ, διπλασιάσαμε τις νομικές μας υπηρεσίες για να διευκολύνουμε τους συναδέλφους, δημιουργήσαμε το επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης, στηρίξαμε εξωστρεφείς δράσεις ιατρικού τουρισμού, ενημέρωσης των πολιτών και των συναρμοδίων με το "εμβολιάΖΩ", βελτιώσαμε τα λειτουργικά συστήματα του ΙΣΘ, μειώσαμε τη συνδρομή του ΙΣΘ από 70 στα 60 ευρώ (γιατί είναι υποχρεωτική η συνδρομή στον ΠΙΣ με 20 ευρώ) και πλέον το αποθεματικό του ΙΣΘ είναι... επταψήφιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση