GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντε: Δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2019

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης...

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2019, ο οποίος υποβλήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση, πάντως θεωρείται πως αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

«Περιθώρια θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν», πέταξε ο Κόντε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, πριν προσθέσει ότι αναμένει να λάβει τις «κριτικές παρατηρήσεις» της Κομισιόν. «Θα ανταπαντήσουμε», σημείωσε, πάντως «είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο».

Λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Κόντε συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία τον προέτρεψε να επιδιώξει την οικοδόμηση «εμπιστοσύνης» στις συνομιλίες με την Επιτροπή.

Όπως όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η Ιταλία υπέβαλε τη Δευτέρα το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού της στην Επιτροπή, η οποία εντέλλεται να τον αξιολογήσει.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επικρίνει τα μεγέθη που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο, καθώς το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει την επόμενη χρονιά στο 2,4% του ΑΕΠ, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμαχίας άκρας δεξιάς/λαϊκιστών που βρίσκεται στην κυβέρνηση της Ιταλίας ανησυχεί την ευρωζώνη καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας αυτής (131% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που ανήκουν στη νομισματική ένωση.

«Θα μεταφέρω το μήνυμα πως έχουμε έναν προϋπολογισμό που έχει καταρτιστεί προσεκτικά, είναι ένας προϋπολογισμός για να αντιστραφεί η τάση στην οποία κατευθυνόταν η ιταλική οικονομία. Θέλουμε ανάπτυξη και τη θέλουμε για το καλό της χώρας», εξήγησε ο Κόντε.

Υπερασπιζόμενος τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, απηύθυνε την Τετάρτη μια έκκληση προς «Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι: αφήστε την ιταλική κυβέρνηση να φροντίσει τους Ιταλούς. Δεν πάει άλλο, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Δεν θα αλλάξουμε» τον προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Σαλβίνι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, η Κομισιόν έχει χρονικά περιθώρια ως την 22α Οκτωβρίου για να αρχίσει διαβουλεύσεις με τη Ρώμη σε περίπτωση «σοβαρής» αθέτησης των κανόνων, κάτι που αναμένεται αναμφίβολα να κάνει, και δύο εβδομάδων για να δημοσιοποιήσει τη γνώμη της.

Εάν η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απορριπτική, αναμένεται να ζητήσει από την Ιταλία να της παρουσιάσει αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Ρώμη. Θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον υπουργό Τζοβάνι Τρία, το απόγευμα.

«Προφανώς τα ιταλικά δημοσιονομικά μας προκαλούν έντονη ανησυχία, όμως δεν έχουμε προκαταλήψεις», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση