GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι «28» για το μεταναστευτικό: Ενίσχυση δίωξης των δικτύων λαθρεμπορίου για να αποφύγουμε επιβίβαση σε «επικίνδυνα ταξίδια»

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιολόγησε την κατάσταση εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ιουνίου και ...

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιολόγησε την κατάσταση εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ιουνίου και ζήτησε να συνεχιστούν οι εργασίες για όλα τα στοιχεία, ως μέρος της συνολικής προσέγγισής του για τη μετανάστευση", αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Καταγράφουν δε ότι "ενώ ο αριθμός των εντοπισμένων παράνομων διασυνοριακών συνόρων στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 95% από την αιχμή του τον Οκτώβριο του 2015, ορισμένες εσωτερικές και πρόσφατες εξωτερικές ροές απαιτούν συνεχή προσοχή".

Σημειώνεται ότι "μετά την άτυπη συζήτηση των ηγετών στο Σάλτσμπουργκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της περαιτέρω πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο ευρύτερης εταιρικής σχέσης".

"Πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου", αναφέρουν οι 28 στα συμπεράσματα και σημειώνουν ότι "θα πρέπει να ενταθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες για τη διερεύνηση, τη σύλληψη και τη δίωξη των λαθρεμπόρων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβίβασης σε επικίνδυνα ταξίδια".

"Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας στο ευρωπαϊκό κέντρο λαθρεμπορίου μεταναστών της Europol. Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες των δικτύων λαθρεμπορίου πρέπει να παρακολουθούνται καλύτερα και να διαταράσσονται", τονίζουν και το Συμβούλιο, με την υποστήριξη της Κομισιόν, καλείται να αναπτύξει "ένα εκτεταμένο και λειτουργικό σύνολο μέτρων προς το σκοπό αυτό μέχρι τον Δεκέμβριο".

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο "να εξετάσουν κατά προτεραιότητα τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για την επιστροφή, την Υπηρεσία Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, εξασφαλίζοντας την αποδοτικότερη χρήση των πόρων και την ανάπτυξη κοινά ελάχιστα πρότυπα επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων, με σεβασμό της ευθύνης των κρατών μελών".

Οι 28 σημειώνουν ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθούν οι αποτελεσματικές επιστροφές" και καταγράφουν ότι "οι υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής θα πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα χωρίς διακρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη και να συνάπτονται νέες συμφωνίες και ρυθμίσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα και εφαρμόζοντας την απαραίτητη μόχλευση χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πολιτικές, μέσα και εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων".

"Χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες", λ;eνε οι 28, "για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας".

Τέλος καταγράφεται ότι ο αυστριακός καγκελάριος αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και τις προοπτικές προόδου στα διάφορα στοιχεία του ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθάρρυνε την Προεδρία του Συμβουλίου να συνεχίσει τις εργασίες της με στόχο την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων και δει αυτό για τις εξωτερικές σχέσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής έχουν πρωταρχική σημασία σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο και τονίζει ότι "συνεργασία μας θα πρέπει να συνεχιστεί σε ένα νέο επίπεδο, το οποίο θα υποστηρίζεται από τους απαραίτητους πόρους, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Εξωτερικών Επενδύσεων και του Εμπιστευτικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική", εκφράζοντας την ικανοποίησή για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για μια νέα Συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και ζητεί την ανάληψη δράσεων, μεταξύ άλλων μέσω συγκεκριμένων προτάσεων για τη συμμετοχή των κρατών μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση