GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕ 80 ΨΗΦΟΥΣ! ΠΕΡΑΣΕ η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων...

Yannis Koutsomitis    Η αποψινή νίκη του Ζάεφ είναι προφανώς μια τεράστια εξέλιξη για το Σκοπιανό. Το πως επιτεύχθηκε το έχω γράψει και...

Yannis Koutsomitis  
Η αποψινή νίκη του Ζάεφ είναι προφανώς μια τεράστια εξέλιξη για το Σκοπιανό.
Το πως επιτεύχθηκε το έχω γράψει και το καταλάβατε οι περισσότεροι. Πρόκειται για ένα αίσχος για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Από εκεί και πέρα για να φτάσει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή πρέπει να αναθεωρηθούν τα σχετικά άρθρα του σκοπιανού Συντάγματος. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα περιέχουν τα άρθρα, διότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι, εκτός από το όνομα, στα άλλα σημεία θα προσπαθήσουν να κάνουν αλλαγές γιαλαντζί.
Και τα αναθεωρημένα άρθρα θα πρέπει και αυτά να λάβουν πλειοψηφία δύο τρίτων.
Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.
--------------------------------------------
Δείτε στο βίντεο την ψηφοφορία που κατοχύρωσε τους 80 βουλευτές:
Έπειτα από καθυστέρηση 8 ωρών, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ συνήλθε και επικύρωσε την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Εν μέσω τεταμένου κλίματος και καταγγελιών της αντιπολίτευσης για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών της, πέρασε η πρόταση στα Σκόπια. Έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, η ψηφοφορία στη βουλή της πΓΔΜ ξεκίνησε μετά τις 23.30 το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν οι 80 βουλευτές, 8 εκ των οποίων από την αντιπολίτευση, που απαιτούνταν προκειμένου να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που επιβάλλει η συμφωνία των Πρεσπών.
Η διαδικασία συνεχίζεται στο κοινοβούλιο με τις προσεχείς ψηφοφορίες επί των συνταγματικών αλλαγών, για τις οποίες ωστόσο απαιτείται πλειοψηφία που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός και όπως όλα δείχνουν μπορεί να προχωρήσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Καταγγελίες για χρηματισμό από την αντιπολίτευση
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του VMRO, Ιγκόρ Γιαννούσεφ, είχε καταγγείλει απόπειρα χρηματισμού βουλευτών του κόμματός του, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε βουλευτή προσφέρθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε άλλους δόθηκαν υποσχέσεις για 250.000 ευρώ, ακόμη και 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι βουλευτές, σημείωσε ο Γιαννούσεφ απέρριψαν την πρόταση.
Ο γγ του VMRO έκανε λόγο για κακοποιά στοιχεία, γνωστά στον υπόκοσμο της χώρας που περιβάλλουν το κοινοβούλιο, ενώ έκανε λόγο για απειλές σε βάρος βουλευτών και των οικογενειών τους. Τις κατηγορίες του VMRO διέψευσε το κόμμα της συγκυβέρνησης, SDSM, που έκανε λόγο για αναληθείς ισχυρισμούς της αντι-ευρωπαϊκής ηγεσίας του κόμματος της αντιπολίτευσης. «Θα καταθέσουμε αγωγές για τα ψέμματα» σημείωσαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που κάλεσαν τους βουλευτές του VMRO να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αντιταχθούν στην ηγεσία.
Η καθυστέρηση και τα σενάρια
Από νωρίς, τα ΜΜΕ της χώρας έσπευσαν να διαρρεύσουν πως η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει τους 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης που απαιτούντο για την συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, βουλευτές του VMRO, πριν την έναρξη της διαδικασίας, με συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, χωρίς να συνεχιστεί η συζήτηση.
Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την διαδικασία επειδή γνωρίζει πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και πρόσθεσε πως η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση στους βουλευτές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έσπευσε πάντως να δηλώσει πως υπήρχαν ζυμώσεις για την εξασφάλιση της στήριξης των 2/3 της βουλής, χωρίς αυτό όμως να γίνει με παράτυπο τρόπο.
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας
Αμέσως μετά το αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε στο twitter. «Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση