GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συναρπάζουν οι «Μάγισσες της Σμύρνης»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ Το «στοίχημα» δεν ήταν διόλου εύκολο. Πως να «χωρέσει» ένα best seller όπως το ζηλευτό «...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Το «στοίχημα» δεν ήταν διόλου εύκολο. Πως να «χωρέσει» ένα best seller όπως το ζηλευτό «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»της «μαιτρ» Μάρας Μεϊμερίδη σε μια παράσταση; Πως να ειπωθεί η περίφημη ιστορία της Κατίνας και να περάσουν όσα έζησε στη σκηνή; Οι «Θεατρικές Σκηνές»έβαλαν ένα δύσκολο κι απαιτητικότατο «στοίχημα» και δικαίως απευθύνθηκαν στον ιδανικό που μπορούσε να δώσει...σάρκα κι οστά στο «όνειρό»τους. Ο χαρισματικός Σταμάτης Φασουλής πήρε στα έμπειρα χέρια του το μυθιστόρημα της Μεϊμαρίδη και «φώτισε»με δεινότητα όλες του τις πτυχές. Υποδειγματική η διασκευή του, «απογείωσε»την έτσι κι αλλιώς δυνατή ιστορία της συγγραφέως.Έφτιαξε μια γερή παράσταση υψηλών αξιώσεων η οποία προσφέρει και γέλιο και συγκίνηση και θέαμα-ή μάλλον υπερθέαμα αφού πρόκειται για την αρτιότερη υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών! «Μάγος»σκηνοθέτης το δίχως άλλο.Πως καταφέρνει κάθε φορά να σε «κλέβει»,να σε «μαγεύει»και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σου-κι εδώ που η παράσταση κρατά τρεις περίπου ώρες,δεν θες να τελειώσει!Τι όμορφα «παραμύθια» που φτιάχνει!Μας μεταφέρει 130 χρόνια πίσω, στα παράλια της Σμύρνης και μας κάνει «συνένοχους»σε μια ιστορία γεμάτη μάγια,ξόρκια,αρώματα,έρωτες και πάθη... Παρακολουθούμε μαζί του την Κατίνα,μια φτωχή,αδίστακτη Σμυρνιά που βλέπει τη ζωή της να αλλάζει με την αρωγή της Μάγισσας Αττάρτης και της «καπάτσας» μητέρας της Ευταλίας! Η Κατίνα βάζει στόχο να φτάσει ψηλά και το καταφέρνει. Εκατό χρόνια μετά, σε ένα σκονισμένο μπαουλάκι στο σπίτι της στην Αίγια βρέθηκαν οι γραφές και τα μαγικά της κι ο τρόπος που «δένει»το τότε με το τώρα ο Φασουλής είναι και αυτός ζηλευτός!

ΜΕΓΑΛΟ ατού της έξοχης παράστασής του τα εντυπωσιακότατα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή που μας είχε κερδίζει από άλλες δουλειές της κι εδώ «απογειώνεται»:έξοχοι οι χώροι της,καίριες οι ιδέες-λύσεις της[οι σελίδες του βιβλίου όπου γίνονται όλα ... κλέβουν παράσταση]. Υψηλής αισθητικής τα κοστούμια της πολύτιμης Ντένης Βαχλιώτη-το ένα καλύτερο από το άλλο! Εξαιρετική η δουλειά του «μετρ»Δημήτρη Παπάζογλου στην χορογραφία,όπως και του έμπειρου Λευτέρη Παυλόπουλου στους φωτισμούς και αυτή του Θοδωρή Οικονόμου στην μουσική.

ΤΙ να πρωτογράψει κανείς για την...dream team της δουλειάς;Η Σμαράγδα Καρύδη σε ένα κόντρα ρόλο πετυχαίνει μέσα από σκληρή δουλειά την πληρέστερη ερμηνεία της καριέρας της και «γίνεται»η Κατίνα της Μεϊμαρίδη.Πανέμορφη και ταλαντούχα ... σαρώνει τη σκηνή και φωτίζει όλες τις πτυχές της ηρωίδας.Γίνεται φιλόδοξη, δαιμόνια,ερωτική και διεκδικητική, γίνεται παράφορη και κωμική, απίστευτα δραματική Μια πλήρης πρωταγωνίστρια! Την θέλει τόσο πολύ η σκηνή.Και δικαίως αποθεώνεται

ΑΛΩΝΙΖΕΙ τη σκηνή η εξαίρετη Μαρία Καβογιάννη.Τι ταλέντο είναι αυτό και τι πληθωρικό πλάσμα.Τι αμεσότητα που έχει, τι ακρίβεια,τι δεινότητα.Στην Ευταλία της «κεντά»με μικρές θεϊκές βελονιές.Έξοχη στις κωμικές «νότες», συνταρακτική στις δραματικές.

ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ στον ρόλο της Αττάρτης η σημαντική Μίρκα Παπακωνσταντίνου.Έχει ...κάψει πολλά χιλιόμετρα στη σκηνή, έχει κερδίζει μοναδικές «νίκες» και με την τόση εμπειρία της καταφέρνει να «βουτήξει»στην Αττάρτη και να «γίνει»αυτή, κουβαλώντας το «μυστήριο»και την «μαγεία»της. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της: σαν να σε έχει αληθινά «μαγέψει».

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ των μέσων του ο εξαίρετος Μέμος Μπεγνής φτιάχνει μια λεπτοδουλειά που δεν μπορεί παρά να σε «κλέψει». Με έντονη σκηνική παρουσία, σε πείθει πως «πυρπολείται»πραγματικά απ’τη γοητεία της Κατίνας και εντυπωσιάζει καθώς προχωρά στη δραματική κορύφωση του ρόλου του.Στον Κωνσταντίνο Καραμάνο που ενσαρκώνει,κερδίζει μια ισχυρή «νίκη»

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ είναι στον ρόλο του Σύριου Καραμάνου ο Μελέτης Ηλίας.Ο τρόπος που αντιστέκεται και κατόπιν παραδίδεται στη σαγήνη της Κατίνας για να καταστραφεί από αυτήν ...κόβει την ανάσα. Δεν «καμώνεται»τον Σύριο- μεταμορφώνεται σε αυτόν. Τι ακρίβεια και τι αποτελεσματικότητα.Εξαιρετικός!

ΠΛΑΙ τους ξεχωρίζουν η έμπειρη Νικολέτα Βλαβιανού,η εύστοχη Μαρία Αντουλινάκη, η ευθύβολη Νατάσσα Κοτσοβού,η άμεση Δανάη Μπάρκα.Καίριοι είναι μαζί τους και οι Νίκος Σταυρακούδης, Γιώργος Παράσχος, Δέσποινα Πολυκανδρίτου,Γιώργος Δεπάστας Δημήτρης Γκοτσόπουλος,Ευγενία Σαμαρά, Αθηνά Νιαβή,Νεφέλη Παπαδερού,Βερόνικα Δαβάκη,Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μανόλης Γεραπετρίτης,Στράτος Μενούτης,Γιώργος Λόξας,Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Γιώργος Γκολφινόπουλος,Γιώργος Ματζιάρης,Νίκος Βασιλειάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση