GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο ΣτΕ προσέφυγαν κάτοικοι από το Μάτι – Τι αναφέρουν στην αίτησή τους

Η πρώτη αίτηση για ακύρωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία -όπως υποστηρίζεται- περιορίζει το πεδίο εφαρμογής των μέτρων στήρι...

Η πρώτη αίτηση για ακύρωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία -όπως υποστηρίζεται- περιορίζει το πεδίο εφαρμογής των μέτρων στήριξης στο πυρόπληκτο Μάτι, παραβιάζοντας την εξουσιοδοτική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α138/26.7.2018), κατατέθηκε χθες, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι στο Μάτι ανθίστανται στην προσπάθεια περιορισμού που θέτουν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των εξαγγελμένων και νομοθετημένων μέτρων στήριξης (ΦΕΚ Α138/26.7.2018) των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

"Ενώ η βαριά ατμόσφαιρα στο κατεστραμμένο Μάτι και ειδικά όσον αφορά τα παιδιά που βίωσαν τον εφιάλτη του ολοκαυτώματος με ανυπολόγιστα ψυχικά τραύματα, είχε αρχίσει να περιβάλλεται από αίσθημα δικαίου με την έκδοση της ΠΝΠ, ''όλως περιέργως'' με την προσβαλλόμενη απόφαση, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής μόνο σε παιδιά με κατεστραμμένες μόνιμες κατοικίες, λαμβάνοντας υπ' όψιν της μόνο την οικονομική κατάσταση των πληγέντων και όχι τις ηθικές και ψυχικές βλάβες των παιδιών μας που είναι σημαντικότερες", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, ο Σπύρος Βάθης, ένας εκ των πυρόπληκτων.

"Τα εν λόγω μέτρα δεν έχουν οικονομικό κόστος και δεν επηρεάζουν λειτουργικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς, όσον αφορά την περιοχή μας, δεν αφορούν σε περισσότερους από δέκα υποψηφίους στο σύνολό τους!" τονίζει ο κ. Βάθης.

"Από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο αναμέναμε υπεύθυνη και ευαισθητοποιημένη αντιμετώπιση των παιδιών μας. Για τους εφήβους, που, εκτός από τους εαυτούς τους, μέσα στην κόλαση της φωτιάς και κατά τις τραγικές ημέρες που ακολούθησαν, έσωσαν συνανθρώπους μας και έδωσαν κορυφαίο παράδειγμα εθελοντισμού, είναι μόνο δίκαιο να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο ακαδημαϊκό μέλλον που ονειρεύτηκαν" καταλήγει, προσθέτοντας ότι πριν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πυρόπληκτων γονέων με τον κ. Γαβρόγλου, κατά την οποία όπως σημειώνε δεν εισακούσθηκαν τα αιτήματά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι ανθίστανται στους αδικαιολόγητους περιορισμούς που θέτουν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των νομοθετημένων μέτρων στήριξης (ΦΕΚ Α138/26.7.2018) των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Σήμερα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη αίτηση για ακύρωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία περιορίζει αδικαιολόγητα και αναίτια το πεδίο εφαρμογής των μέτρων στήριξης, παραβιάζοντας πλήρως την εξουσιοδοτική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α138/26.7.2018).

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κκ Γιαβρόγλου (Κ.Υ.Α. 12985/Ζ1 ΦΕΚ Β3194/2.8.2018), Υπουργού Παιδείας και Χουλιαράκη αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, εξαιρεί υποψήφιους φοιτητές των πυρόπληκτων περιοχών των νομοθετημένων μέτρων μοριοδότησης και μετεγγραφής με αδικαιολόγητη, εκ των υστέρων, αυστηρότητα προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, εξέδωσαν την εν λόγω Κ.Υ.Α., κατά πρόδηλη υπέρβαση εξουσιοδοτικής διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ Α138/26.7.2018 άρθρο 16 και η οποία με τροπολογία σε Νόμο του Υπουργείου Παιδείας (03/08/2018) – επεκτείνει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και στις δευτερεύουσες κατοικίες – η οποία ορίζει ως δικαιούχους των μέτρων :"1. Τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018".

Ενώ η βαριά ατμόσφαιρα στο κατεστραμμένο Μάτι και ειδικά όσον αφορά τα παιδιά που βίωσαν τον εφιάλτη του ολοκαυτώματος με ανυπολόγιστα ψυχικά τραύματα, είχε αρχίσει να περιβάλλεται από αίσθημα δικαίου με την έκδοση της ΠΝΠ, ''όλως περιέργως'' με την προσβαλλόμενη απόφαση, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής μόνο σε παιδιά με κατεστραμμένες μόνιμες κατοικίες, λαμβάνοντας υπ' όψιν της μόνο την οικονομική κατάσταση των πληγέντων και όχι τις ηθικές και ψυχικές βλάβες των παιδιών μας που είναι σημαντικότερες. Τα εν λόγω μέτρα δεν έχουν οικονομικό κόστος και δεν επηρεάζουν λειτουργικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς, όσον αφορά την περιοχή μας, δεν αφορούν σε περισσότερους από δέκα υποψηφίους στο σύνολό τους! Η δε εκ των υστέρων «εξαίρεση» από τα μέτρα ενδέχεται να αφορά μόνο τους δύο υποψηφίους της εν λόγω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι επέζησαν του ολοκαυτώματος και των οποίων η πυρόπληκτη κατοικία είναι πρώτη και μόνιμη(ως κακώς περιορίζει η προσβαλλόμενη απόφαση, αφού ο νόμος ορίζει ως δικαιούχους όλους όσους βρέθηκαν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης την νύκτα εκείνη) αλλά δυσκολότατα κατοικήσιμη ως ευρισκόμενη στο πυρόπληκτο Μάτι!

Το γεγονός ότι τόσο τα παιδιά μας, όσο κι εμείς, οι γονείς τους, καταφέραμε να επιβιώσουμε από την πύρινη λαίλαπα, δίνει το τιμωρητικό έναυσμα στον υπουργό Παιδείας. Από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο αναμέναμε υπεύθυνη και ευαισθητοποιημένη αντιμετώπιση των παιδιών μας. Για τους

εφήβους, που, εκτός από τους εαυτούς τους, μέσα στην κόλαση της φωτιάς και κατά τις τραγικές ημέρες που ακολούθησαν, έσωσαν συνανθρώπους μας και έδωσαν κορυφαίο παράδειγμα εθελοντισμού, είναι μόνο δίκαιο να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο ακαδημαϊκό μέλλον που ονειρεύτηκαν. Κατά τους κρίσιμους μήνες που ακολουθούν, είναι αναγκαίο να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, τόσο για την ζωτική αμοιβαία στήριξη, όσο και για την αναγκαία υποστήριξη από ειδικούς, η οποία έχει διαγνωσθεί για τους πυρόπληκτους κατοίκους του Ματιού.

Πριν προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, κατά την οποία δεν εισακούσθηκαν τα αιτήματά μας. Ακολούθησαν δύο υπομνήματά μας στον Υπουργό Παιδείας, κοινοποιημένα στον Πρωθυπουργό, στα οποία ο κύριος Γαβρόγλου απαξίωσε να απαντήσει.

Η Κ.Υ.Α. των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών δεν είναι η μόνη Υπουργική Απόφαση η οποία καταργεί νομοθετημένα μέτρα κατά των πυροπλήκτων της φονικής πυρκαγιάς η οποία έδωσε την τραγική ιστορική πρωτιά απωλειών σε καιρό ειρήνης στο Μάτι. Η εκατόμβη των νεκρών, η ολική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η καταστροφή του 70% με 75% των κατοικιών μας και η σχεδόν μηδένιση της εμπορικής αξίας των περιουσιών μας, αποτελούν τους πρωτοφανείς και αδιάσειστους λόγους για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει επείγοντα, έκτακτα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των κατοίκων και αποκατάστασης των κατοικιών και της περιοχής μας. Τα μέτρα στήριξης για την περιοχή μας είναι το ελάχιστο αυτονόητο που οφείλει η Πολιτεία στο «αμελώς» κατεστραμμένο και φονευμένο Μάτι.

πυρόπληκτος γονέας Σπύρος Βάθης"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση