GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προς εξομάλυνση των Ελληνορωσικών σχέσεων - Ανοιχτή ακόμα η ημερομηνία του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα

Του Φοίβου Κλαυδιανού Προς εξομάλυνση οδεύουν οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, αν και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρ...

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Προς εξομάλυνση οδεύουν οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, αν και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί για τις 12 Ιανουαρίου, ενώ συζητούνται και άλλες πιθανές ημερομηνίες.

Πάντως και οι δύο πλευρές φαίνεται πως επιδιώκουν να ξεπεραστεί η κρίση που είχε δημιουργηθεί το καλοκαίρι με τις εκατέρωθεν απελάσεις και απαγορεύσεις εισόδων σε διπλωμάτες, μολονότι οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών παραμένουν.

Από τη μια πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να άρει τη σκιά των ελληνορωσικών τριβών από την πάγια της στρατηγική για ενεργό και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να δικαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αμφότεροι οι δύο παραπάνω στόχοι δεν μπορούν να ευοδωθούν χωρίς να υπάρχουν ομαλές σχέσεις με μια μεγάλη δύναμη, η οποία έχει συμφέροντα στην περιοχή.

Από την άλλη, η Ρωσία έχει αρκετά προβλήματα με ευρωπαϊκές χώρες και είναι λογικό να μην θέλει να διαιωνίζει την ένταση που έχει διαμορφωθεί με την ίσως φιλικότερη προς αυτή χώρα της ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα.

Εξάλλου, η Μόσχα έχει να επιδείξει ιδιαίτερη ψυχραιμία και άσκηση διπλωματίας με βάση τα συμφέροντα της στο παρόν και το μέλλον ακόμη και σε αρκετές περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις της με άλλες χώρες, με κορυφαία τη συμμαχία που συνήψε με την Τουρκία λίγες μόλις βδομάδες μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροπλάνου από τον τουρκικό στρατό και τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

Ενδεικτικό της προσέγγισης του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα στις δύο χώρες είναι, εξάλλου, το Διεθνές Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό Ελληνορωσικό Φόρουμ για τον τουρισμό που έγινε στο Σότσι στα τέλη του Σεπτεμβρίου και η διυπουργική Επιτροπή, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου στη Μόσχα.

Εκεί θα βρεθούν στο επίκεντρο ζητήματα όπως η Συρία, το Κυπριακό, το Μακεδονικό, αλλά και ο τουρισμός, η οικονομία και η ενέργεια.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση