GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιμένει ο Χουλιαράκης: Ένα σενάριο υπάρχει στον προϋπολογισμό

«Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπ...

«Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, διαψεύδοντας εκ νέου ότι υπάρχουν δύο σενάρια για την εκτέλεσή του. Παράλληλα, έκανε λόγο για δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου ένα δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί ισόρροπα, όπως είπε, σε στοχευμένες δράσεις.

«Από φέτος έχουμε τη πολυτέλεια να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί για να αλλάξει το πρόσημο και έτσι, μετά από μια παρατεταμένη δημοσιονομική στενότητα, πάμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μέχρι το 2022. Το 2019 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή ένα δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ισόρροπα με στοχευμένες δράσεις, όπως φοροελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όλα όσα έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ, είναι εκτός πραγματικότητας. «Η ΝΔ περιγράφει μια δέσμη μέτρων που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα βρει τους πόρους για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή θα μειώσει δραστικά τα μισθολόγια και τις συντάξεις ή θα ρίξει σε νέα περιπέτεια τη χώρα. Μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και κουρέματος. Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι που ανοίγονται με τις προτάσεις της ΝΔ στη ΔΕΘ», υποστήριξε.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ακόμα ότι το προσχέδιο λαμβάνει υπόψη του το νέο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σε ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το προσχέδιο που καταθέσαμε λαμβάνει υπόψη του αυτό το νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται, τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν και επιδιώκει στροφή ώστε να πάμε από μια στενή και περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα, σε μια λελογισμένη επέκταση. Για πρώτη φορά η χώρα, στη σύγχρονη ιστορία της, καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα και η πρόβλεψη είναι ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το κόστος του δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί και από 11% πήγε στο 4%. Παραμένει υψηλό λόγω των διεθνών συγκυριών αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που παραλάβαμε και είναι σε τροχιά σταθεροποίησης» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να κάνει όλα όσα θέλει. Δεν γίνεται στη ζωή πάντα. Υπάρχουν διλήμματα. Στο προϋπολογισμό εμείς προτείνουμε στοχευμένες δαπάνες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης χωρίς να αμφισβητούμε την τήρηση των στόχων».

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε πει ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού έχει δύο σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση