GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γενικός διευθυντής Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου: Αληθινός κίνδυνος για το εμπόριο οι διεθνείς εντάσεις

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Χομπέρτου Αζεβέντου απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα ν...

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Χομπέρτου Αζεβέντου απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να «κατευνάσει» τις εμπορικές εντάσεις, προειδοποιώντας εναντίον μιας κλιμάκωσης που δυνητικά θα μπορούσε να πλήξει «εκατομμύρια» εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα διεξάγουν εδώ και μήνες εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες δασμολογικών μέτρων. Πέραν της μονομαχίας της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, οι Ευρωπαίοι και άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο γενικευμένου εμπορικού πολέμου, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιδείξει σιδηρά πυγμή έναντι των κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
«Η συνεχής κλιμάκωση θα ήγειρε αληθινούς κινδύνους», τόνισε ο Αζεβέντου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο.
«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες εάν η κλιμάκωση αποφευχθεί, αλλά μια πλήρης ρήξη της διεθνούς εμπορικής συνεργασίας θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών, κι αυτό θα μείωνε κατά 17% την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και κατά 1,9% εκείνη του παγκόσμιου ΑΕΠ», εκτίμησε.
Ένα τέτοιο σενάριο «θα προκαλούσε μεγάλες αναταράξεις για τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και τις κοινότητες (...). Εκατομμύρια εργαζόμενοι δυνητικά θα αναγκάζονταν να αρχίσουν να ψάξουν νέες δουλειές», προειδοποίησε.
Είναι «πασιφανές» ότι «δεν μπορούμε να αφεθούμε να πάρουμε αυτόν τον δρόμο», επέμεινε και τόνισε ότι επαφίεται «στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας να συμβάλλει να κατευναστούν οι εντάσεις, προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας. Πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους κόλπους του ΠΟΕ», προέτρεψε.
Υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μεγάλη ζημιά στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα εάν δεν γίνουν πολιτικά βήματα για να επιλυθεί αυτή η «σοβαρή» κρίση, έκρινε ο Αζεβέντου, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά ούτε στην Ουάσινγκτον, ούτε στο Πεκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση