GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρήγας για κυπριακή ΑΟΖ: Οι αντιφάσεις της τουρκικής πλευράς δεν καλύπτονται με λεονταρισμούς

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας παραχώρησε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Ο σεβασμός τ...

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας παραχώρησε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη Λυδία λίθο πάνω στην οποία οικοδομούνται σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα και η Κύπρος προωθούν και συμμετέχουν ενεργά συνεργασίες με άλλα κράτη, στον παρόντα χρόνο οι τριμερείς συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μέσω της κοινής αυτής στρατηγικής μας επιλογής διασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και δημιουργούνται προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού μας ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου" δήλωσε.

"Το διακύβευμα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά τα όρια των οικονομικών συμφερόντων Κύπρου, αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχόν παρεμπόδιση στην έρευνα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο θαλάσσιο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θεωρώ πως αυτό οι εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να γίνει" ανέφερε.

"Είναι αυτονόητη η απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της με τον τρόπο που η ίδια θα επιλέξει, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. Θέλω να ελπίζω πως η τουρκική ηγεσία δεν θα λειτουργήσει τυχοδιωκτικά, γιατί αυτό υπαγορεύει το ίδιο το συμφέρον της συγκεκριμένης χώρας και ο προσανατολισμός που θέλει να έχει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αντιφάσεις της τουρκικής πλευράς, που από τη μια ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως νησί περιορισμένα δικαιώματα στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της και από την άλλη εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων στον ίδιο θαλάσσιο χώρο των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούν να καλυφθούν από την τακτική των λεονταρισμών. Από εκεί και πέρα και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία κ.α. έχουν διακηρύξει την ενεργό τους στήριξη στην απρόσκοπτη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σχεδόν μόνιμη, λόγω του αυξημένου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Το κατά πόσο αυτή η παρουσία μπορεί να συνδεθεί με το ζήτημα των γεωτρήσεων δεν αποτελεί ζήτημα δικής μου ερμηνείας, δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο επίσημο αίτημα συνδρομής" υπογράμμισε.

"Τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, κοιμάται και ξυπνάει με το όνειρο ότι με κάποιο τρόπο χάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία και πέφτει αυτή η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έχει πλέον εξαντληθεί, με αφορμή το Μακεδονικό κατατέθηκε ήδη τον περασμένο Ιούνιο μια πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, η οποία και συγκέντρωσε 126 ψήφους. Την ίδια ώρα που παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, όπως η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τα πρώτα αναπτυξιακά βήματα της μεταμνημονιακής εποχής και η σύγκρουση με το πάλαι ποτέ κραταιό σύστημα της διαφθοράς στη χώρα, έχω την αίσθηση πως η εν λόγω κουβέντα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου έχει δηλώσει την πεποίθησή του πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης" ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση