GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όρμπαν σε Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Θέλω να μείνω αλλά δεν αλλάζω

Την επιθυμία του να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στη συνά...

Την επιθυμία του να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στη συνάντηση πριν από τη Σύνοδο κορυφής, δήλωσαν στη EURACTIV πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Ο Συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος προκάλεσε «πονοκέφαλο» στην ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα του, δήλωσε ότι δεν κατάλαβε γιατί το θέμα του βρέθηκε τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας ότι ακολουθούσε τις ίδιες πολιτικές και ρητορική εδώ και χρόνια.

Το κόμμα Fidesz κατηγορείται για επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ και σκληρή προσέγγιση ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, γεγονός που οδήγησε σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σχετική ενεργοποίηση του Άρθρου 7 σε βάρος της Ουγγαρίας.

Αρκετοί πολιτικοί του ΕΛΚ έχουν δηλώσει ότι δεν αισθάνονται άνετα με τις ενέργειες του Όρμπαν, ωστόσο κανείς δεν έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία, για την απέλασή του από την ομάδα.

«Δεν θα αλλάξω»

Πηγές ανέφεραν στη EURACTIV ότι ο Όρμπαν τόνισε ότι ήταν πρόθυμος να παραμείνει μέλος του ΕΛΚ, αλλά δεν επιθυμεί να αλλάξει.

«Η πλειοψηφία των ηγετών του ΕΛΚ ζητούν μια λύση που θα προάγει την ενότητα και όχι τη διάλυση», ανέφερε άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι το ΕΛΚ πάντα επιλύει τα προβλήματά του μέσω διαλόγου.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Joseph Daul, προκρίνει ένα συμβιβαστικό τόνο στη συζήτηση και προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές.

«Ήμουν πάντα φίλος του Όρμπαν και τον υπερασπιζόμουν», δήλωσε ο κ. Daul την Τετάρτη. «Ωστόσο, πρέπει να υπερασπιστώ εξίσου τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που είναι οι θεμελιώδεις αξίες του κόμματος μας», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο περίπλοκο κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών, καθώς ο Αλεξάντερ Στουμπ δεν φαίνεται πρόθυμος να συμβιβαστεί με τον Όρμπαν.

«Έχω κουραστεί από τους πολιτικούς που υποκινούν φόβο και ανασφάλεια. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αναζητήσουν λύσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ορισμένους επικριτές, αν ο Όρμπαν τεθεί εκτός του ΕΛΚ, ο συνυποψήφιος του Στουμπ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ενδέχεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς χαίρει ευρείας υποστήριξης από τον Ούγγρο πολιτικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση