GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αναμένει η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες

Η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου θα έχει σχηματιστεί μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν επιτρέπουν π...

Η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου θα έχει σχηματιστεί μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση, δήλωσε την Πέμπτη ο εντολοδόχος — και υπηρεσιακός — πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι.
Το πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Μαΐου απέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στον Λίβανο, προκαλώντας ανησυχίες για την πορεία της χώρας, το δημόσιο χρέος της οποίας συγκαταλέγεται στα υψηλότερα του κόσμου.
«Η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και η χώρα «δεν αντέχει διενέξεις», τόνισε ο Χαρίρι σε τηλεοπτική συνέντευξή του, στηλιτεύοντας τις αντεγκλήσεις που καθυστερούν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
«Υπάρχουν λύσεις, για τις οποίες έχουμε συζητήσει (με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν). Μέσα σε μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες, θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Χαρίρι.
Τους πέντε μήνες που ακολούθησαν τις εκλογές του Μαΐου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι θα σημειωθεί πρόοδος.
Τα σημαντικότερα κόμματα του Λιβάνου συγκρούονται ιδίως για τη νομή των υπουργείων, ενώ οι δανειστές και δωρητές της χώρας στο εξωτερικό ζητούν να τελειώσουν οι καθυστερήσεις. Λιβανέζοι πολιτικοί προειδοποιούν ότι επαπειλείται οικονομική κρίση.
Σε μια σύνοδο δωρητών των Απρίλιο στο Παρίσι υπήρξαν υποσχέσεις για βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, που όμως συνδέθηκαν με τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.
«Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε θυσίες και να δουλέψουμε μαζί», ανέφερε ο Χαρίρι και διέψευσε ότι οι πιέσεις από ξένες δυνάμεις προκάλεσαν την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις είναι οι ανταγωνιστικές απαιτήσεις που προβάλλουν ο Αούν, Μαρωνίτης χριστιανός, και το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα, το κόμμα του, από τη μια, και ο επίσης Μαρωνίτης Σαμίρ Φαρίντ Τζάτζα και το δικό του κόμμα, οι Λιβανέζικες Δυνάμεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιώνει άμεση και σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή ώστε όπως λέει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους του Λιβάνου, που ανερχόταν στο 150% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017.
Στις εκλογές του Μαΐου κέρδισαν έδαφος η σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και σύμμαχοί της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση