GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παπαδάτος: Μείναμε μετεξεταστέοι

Η άποψη του Παύλου Παπαδάτου,  επικοινωνολόγου - οικονομολόγου Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις είναι...

Η άποψη του Παύλου Παπαδάτου, 
επικοινωνολόγου - οικονομολόγου

Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις είναι μικρές και ανοργάνωτες, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητά τους να φθάνει μόλις το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Φυσικά δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τη χαμηλότατου επιπέδου εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μηδενική τους επένδυση σε καινοτομίες.
Είναι, όμως, αδύνατο, όσο καλά και αν οργανωθεί μία μικρή παραγωγική επιχείρηση, να μπορέσει ποτέ να εκμεταλλευτεί τις οικονομίες κλίμακος για να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Εξαίρεση αποτελούν οι ελάχιστες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις «nichemarkets».
Οι μεγάλες, όμως, και καλά οργανωμένες επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, οι οποίες αδυνατούν να τις δανείζουν και όταν τις δανείζουν τις χρεώνουν με τριπλάσιο επιτόκιο από όσο δανείζονται οι ανταγωνίστριές τους εταιρείες του εξωτερικού.
Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, είναι αντιμέτωπες με τη χαμηλή ρευστότητα και την πολύ μικρή αύξηση των καταθέσεων. Το μεγάλο τους πρόβλημα, όμως, είναι ότι σύντομα θα χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον βαθμό που είναι αναγκασμένες να κάνουν διαγραφή «κόκκινων» δανείων και η κεφαλαιοποίηση τυχόν κερδών τους δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια για να καλύψει τις ζημιές από τη διαγραφή των δανείων.
Φυσικά τα χάλια των ελληνικών επιχειρήσεων αποτυπώνονται ανάγλυφα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που από μέσο άντλησης κεφαλαίων για την αναπτυξιακή πορεία των εισηγμένων εταιρειών και φάρο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, πλειστάκις γίνεται μέσο γιγαντιαίας εξαπάτησης «επενδυτών» και δυσφήμησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε διεθνές επίπεδο.
Δυστυχώς όλα αυτά απαρτίζουν μία κάκιστη εικόνα του οικονομικού μας περιβάλλοντος και δικαιολογημένα έρχεται η Moody’s να μας αφήσει μετεξεταστέους.
Και μέσα σε αυτό το θλιβερό οικονομικό περιβάλλον, έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετεί λαϊκίστικα για δήθεν κατώτατο μισθό, λες και οι εργοδότες πρόκειται ποτέ να πληρώσουν τον εργαζόμενο ανάλογα με τη νομολογία και όχι ανάλογα με την προσφορά του εργαζόμενου. Φυσικά, καλώς το ψήφισε και η Ν.Δ., γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν το αντιδραστικό, αντιλαϊκό κόμμα κ.λπ.
Σημείωση: Παράδοση εξουσίας από τον κύριο Τσίπρα στη Ν.Δ.; Oύτε μια ώρα νωρίτερα! Συνεπώς: Εκλογές Οκτώβριο του 2019. Και λίγους μήνες αργότερα ξανά εκλογές, με απλή αναλογική, γιατί ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει εκτελέσει την αποστολή του… Δεν είναι η καλή ανάλυση των γεγονότων που μπορεί να προβλέψει τις εκλογές, αλλά η ανάλυση της προσωπικότητας Τσίπρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση