GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τον κράτησαν στη φυλακή για εννέα μήνες πριν εξετάσουν το αίτημά του για άσυλο

Πήγε στην Κύπρο από τη Σιέρα Λεόνε και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Κατέληξε στην φυλακή, για εννέα και πλέον μήνες περιμένοντας την εξέ...

Πήγε στην Κύπρο από τη Σιέρα Λεόνε και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Κατέληξε στην φυλακή, για εννέα και πλέον μήνες περιμένοντας την εξέταση του αιτήματός του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, της Κύπρου, όπου προσέφυγε προσβάλλοντας τη νομιμότητα της κράτησής του, έκρινε πως αυτή ήταν παράνομη και διέταξε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

Ο άνδρας από τη Σιέρρα Λεόνε βρίσκεται στην Κύπρο από το 2006, τελώντας, εναλλάξ, υπό νόμιμο ή παράνομο καθεστώς, ως προς την παραμονή του. Τελικά, στις 6/5/2016, υπέβαλε αίτηση για να του παραχωρηθεί διεθνής προστασία.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, «η εξέταση της αίτησης δεν έχει, ακόμα, περατωθεί, ούτε είναι γνωστό σε ποιο στάδιο αυτή βρίσκεται. Το μόνο γνωστό είναι ότι, την 1/8/2018, λήφθηκε συνέντευξη από τον άνδρα, κατόπιν αιτήματός του. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν του κοινοποιήθηκε οποιαδήποτε απόφαση, σχετικά, από την αρμόδια Αρχή».

Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι από τις 8/1/2018, τελεί υπό κράτηση, ενώ το διάταγμα απέλασης ανεστάλη, λόγω της αίτησης να του παραχωρηθεί διεθνής προστασία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η κράτηση σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να έχει «τη μικρότερη δυνατή διάρκεια».

Μελετώντας τα δεδομένα της υπόθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε ότι «ουδεμία εξήγηση έχει δοθεί, μέσω μαρτυρίας, φυσικά, γιατί στο χρόνο των εννέα και πλέον μηνών, που ο άνδρας αυτός τελεί υπό κράτηση, δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση της αίτησής του για διεθνή προστασία κρίνεται παράνομη».

Διατάχθηκε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση