GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόρισμα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε

Σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού εξαιτίας της γρήγορης εξέλιξης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο...

Σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού εξαιτίας της γρήγορης εξέλιξης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος αποδίδεται η τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος και δημοσιεύει η εφημερίδα ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

Στο πόρισμα καταγράφονται αναλυτικά όσα έγιναν από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει άμεσα αν δεν είχαν μετακινηθεί στην Κινέτα οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στο Νταού Πεντέλης. "Αν ήταν στην αρχική προκαθορισμένη θέση τους θα χρειάζονταν 5-6 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς.

Διαπιστώνεται επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση." Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής μονίμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής",αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, προκύπτει ότι στις 4.50 μ.μ, εννέα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δόθηκε εντολή σε ελικόπτερο τύπου Erickson που έκανε που έκανε ρίψεις νερού στην Κινέτα να κατευθυνθεί στην Ανατολική Αττική. Μόλις, έφτασε στο σημείο, ειδοποίησε το συντονιστικό κέντρο ότι "η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι γύρω από σπίτια, σε περίβολο σπιτιών". Παρόμοια εικόνα μετέφεραν στις 5.10μ.μ οι δύο αξιωματικοί που επέβαιναν σε ελικόπτερο και πετούσαν πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

"Η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον καπνό που είχε καλύψει την περιοχή. Κατά συνέπεια, δίνοντας εντολή εκκένωσης της περιοχής αμέσως μετά την ειδοποίηση του ελικοπτέρου για την επικείμενη καταστροφή, πιθανόν να μην είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές", επισημαίνει ο Λιότσος.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση