GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπιτάκου: Άνθρωποι έχυσαν αίμα για τη Μακεδονία...

H Γεωργία Μπιτάκου σε συνέντευξή της στην...

H Γεωργία Μπιτάκου σε συνέντευξή της στην...
Ιρλανδική «IRISH TIMES» για τη Μακεδονία...
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΤΗΣ «ΛΥΣΗΣ» ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια θεωρήθηκε επιτυχές παρά την συμμετοχή μόνο του 37% των ψηφοφόρων.
Στην Θεσσαλονίκη
Με το βόρειο χέρι του Αιγαίου στην πλάτη της, η Γεωργία Μπιτάκου ξεδιπλώνει μια γαλάζια σημαία με το αρχαίο Ελληνικό σύμβολο του ήλιου και το ανυψώνει,σαν να προστατεύει τον μπρούτζινο πολεμιστή που υψώνεται απο πάνω της.
Ο Μέγας Αλέξανδρος που ξεκίνησε από εδώ κοντά για να κτίσει μια αυτοκρατορία που θα εφθανε στις Ινδίες και στην Αίγυπτο, δεν φαίνεται να έχει ανάγκη προστασίας καθώς κοιτάει την Θεσσαλονίκη και τον Θερμαικό πάνω από το έμπιστο άλογο του τον Βουκεφάλα.
Αλλά η Μπιτάκου πιστεύει οτι η Ελληνική ταυτότητα και η δημοκρατία αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο από τις δυτικές άρχουσες τάξεις,την παγκοσμιοποίηση και οτι η πρώτη γραμμή για την μάχη για το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται εδώ ,στήν επαρχία της Μακεδονίας.
Ο άμεσος κίνδυνος, όπως η Μπιτάκου και άλλοι Έλληνες που σκέπτονται ομοίως το βλέπουν, είναι η συμφωνία που υπεγράφη φέτος το καλοκαίρι από τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και την γειτονική χώρα των Σκοπίων, μια πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία που απέχει μόλις 80 χλμ βορείως της Θεσσαλονίκης.
Η συμφωνία θα έθετε τέλος σε μία διαμάχη που κρατά 27 χρόνια για την χρήση από την χώρα αυτή,που είναι κυρίως σλαβική, του εν λόγω ονόματος το οποίο η Αθήνα λέει ότι υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και στην κληρονομία του βασιλείου του Αλεξάνδρου που πέθανε στην Βαβυλωνία οκτώ περίπου αιώνες πριν οι Σλαβικές φυλές εγκατασταθούν στα Βαλκάνια.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το κράτος αυτό θα μετονομασθεί σε Βόρεια Μακεδονία με αντάλλαγμα η Ελλάδα να άρει το βέτο της για την ένταξη της στην ΕΕ-μακρινή προοπτική- και στο ΝΑΤΟ, που μπορεί να πραγματοποιηθεί του χρόνου εφόσον τα κοινοβούλια των δυο κρατών υποστηρίξουν την συμφωνία.
Πολλοί άνθρωποι από τις δύο πλευρές των συνόρων αντιτίθενται στην συμφωνία την οποίαν χαρακτηρίζουν σαν μια επίθεση στην εθνική τους ταυτότητα και κυριαρχία, ακόμα και εσχάτη προδοσία.
Έτσι έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με τις κυβερνήσεις τους, αλλά και με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν πολύ την συμφωνία σαν τρόπο να προωθήσουν σταθερότητα και την επιρροή της Δύσης στα Βαλκάνια, σαν αντίβαρο πολιτικών και εθνικών εντάσεων που παραμένουν και τις φιλοδοξίες της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.
Διαδηλώσεις
Η Μπιτάκου υπήρξε εκ των βασικών διοργανωτών και εκπρόσωπος τύπου των διαδηλώσεων που εφεραν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης νωρίτερα φέτος,για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της παραχώρησης του ονόματος και για να εκδηλώσουν την οργή τους για την αρρωστημένη κατάσταση που επέτρεψε την συμφωνία: την συρρίκνωση της Ελληνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας που συνοδεύτηκε από οκτώ χρόνια οικονομικής μιζέριας και λιτότητας που επιβλήθηκε από την Ε.Ε.
“Ορισμένοι άνθρωποι έχυσαν αίμα για να επανενώσουν την Μακεδονία με την Ελλάδα” λέει η Μπιτάκου, αναφερόμενη στον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο του 1912-13, που είδε την Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία να διώχνουν τους Οθωμανούς και να μοιράζονται την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
“Εάν σώσουμε την Μακεδονία, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα, εάν την χάσουμε θα χάσουμε την Ελλάδα” προσθέτει.
Γιωργiα Μπιτάκου, συνοργανώτρια Ελληνικών διαδηλώσεων εναντίον μιας συμφωνίας με την Μακεδονία για να αλλάξει το όνομα της, με αντάλλαγμα η Αθήνα να άρει το βέτο της για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
“Αλλά η Μακεδονία δεν είναι το μόνο πρόβλημα.Το πρόβλημα είναι ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα εργάζεται κυρίως για τις ΗΠΑ και την Γερμανία.Δεν έχουμε πια δημοκρατία στην Ελλάδα -ο Ελληνικός λαός δεν αποφασίζει και χάνουμε την χώρα μας.”
Η συμφωνία για το όνομα ωστόσο απαγορεύει τις εκατέρωθεν εδαφικές διεκδικήσεις και ενω αναγνωρίζει την Μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα,αναφέρει ότι δεν έχουν σχέση με τον πολιτισμό η κληρονομία της αρχαίας Ελλάδος.
“Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είναι έγκυρο αλλά ούτε και εκεί υπάρχει δημοκρατία”.
Προβλέπει επίσης “διορθωτικές κινήσεις “ για την κακή χρήση εθνικών συμβόλων, όπως ο ΅Ελληνικός ήλιος της Βεργίνας που στολίζει την γαλάζια και χρυσή σημαία που κραδαίνει η Μπιτάκου.
Αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τους αντιτιθεμένους στα δυο κράτη που βλέπουν την συμφωνία σαν μία επιβολή των δυνάμεων της Δύσεως που έχουν μια γεωπολιτική ημερήσια διάταξη που διαπερνά την θέληση των μικρών κρατών.
Αντίδραση
Είναι ένα αίσθημα που ενισχύεται απο την αντίδραση στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην Μακεδονία για την συμφωνία για το όνομα όπου μόνο το 37% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχαν -πολύ κάτω από το 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων,η ΕΕ,και αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το χαρακτήρισαν σαν θρίαμβο γιατί επικεντρώθηκαν στο 91% των ψήφων του Ναι και επέμειναν ότι η επικύρωση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην Βουλή της Μακεδονίας.Εάν εγκριθεί εκεί,τότε οι Έλληνες βουλευτές θα υποχρεωθούν και αυτοί να ψηφίσουν για την συμφωνία.
Οι αντιδράσεις αυτές θύμισαν στους Έλληνες το δικό τους δημοψήφισμα του 2015 όταν υποστήριξαν την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα να αντισταθούν στους αυστηρούς όρους μιας διάσωσης της ΕΕ,μόνο για να τον δουν να συμφωνεί σε μέτρα λιτότητας μια εβδομάδα αργότερα.
“Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είναι έγκυρο αλλά δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε και γι’ αυτούς” σχολίασε η Μπιτάκου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θαυμάζει περισσότερο η Μπιτάκου είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν της Ρωσίας, ο Βικτωρ Ορμπάν της Ουγγαρίας και ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.
Η Αντίθεση στην συμφωνία αυξάνεται και έχει ξεπεράσει τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους στην Μακεδονία και στην Ελλάδα.
Στην προσπάθεια να φέρουν τα Βαλκανικά κράτη κάτω από την επιρροή τους, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσέξουν να μην εξασθενήσουν την πίστη στην δημοκρατία των λαών τους. Μπορεί να θέλουν να ενταχθούν στις πιο ισχυρές λέσχες του κόσμου, άλλα κανείς δεν θέλει να αγνοείται.
4.10.18

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση