GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Bloomberg: Bad bank για τα κόκκινα δάνεια εξετάζει η Ελλάδα - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Σχέδιο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων εκπονείται σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα σχεδ...

Σχέδιο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων εκπονείται σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία "Οχήματα Ειδικού Σκοπού" (SPVs) προκειμένου οι τράπεζες να "ξεφορτωθούν" κάποια από τα... κακά δάνεια.

Το σχέδιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με το πρακτορείο και όπως αναφέρει τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων, σημείωσαν.

Το σχέδιο έρχεται μετά το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών που χάνουν πάνω από 40% φέτος. Οι τράπεζες που πέρασαν τα stress tests νωρίτερα φέτος είναι υπό πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια με ρυθμούς-ρεκόρ.

Το κρατικά ελεγχόμενο ΤΧΣ, που είναι μέτοχος και στις τέσσερις τράπεζες, είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά θέματα «κρατικής βοήθειας» όπως και με τον SSM, ανέφεραν οι πηγές.

Ενώ πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, πηγή είπε στο πρακτορείο ότι μπορεί να μειώσει το βάρος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών έως και κατά 15 δισ. ευρώ από το σύνολο των 88,6 δισ. ευρώ που έχουν, με βάση τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά πάντως και συγκεκριμένα πηγές από την κυβέρνηση διαψεύδουν το σενάριο για τη δημιουργία μιας bad bank.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση