GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη σκιά των απειλών της Άγκυρας η συνάντηση Αναστασιάδη - Exxon Mobil

Με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Exxon, Neil Chapman, συναντάται σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντησ...

Με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Exxon, Neil Chapman, συναντάται σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10.00 στο Προεδρικό Μέγαρο και, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος. Προδρόμου, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με την εταιρεία, ενόψει των δραστηριοτήτων της που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, αλλά και του ενδιαφέροντός της για το οικόπεδο 7.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι «δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ».

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια», τόνισε χθες σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα προειδοποιεί ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα», ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην «υφαλοκρηπίδα» της, και μάλιστα προαναγγέλλει ότι σύντομα θα προβεί σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμπόδισε το έργο του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο ανατολικό τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα κατηγορεί, επίσης, την Λευκωσία πως με την στάση της αποδεικνύει πως δεν σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και ότι δεν τους αντιλαμβάνεται ως ίσους. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως η στρατηγική δύο μέτρων και δύο σταθμών, που όπως καταγγέλλει, ακολουθεί η Κύπρος κατέληξε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση