GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μυλωνόπουλος: Δεν χάνονται τα ίχνη από τη διαδρομή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

«Μέχρι να γίνει η σύμβαση του ΟΟΣΑ το 2000, ο υπολογισμός κάποιου ποσού για τις λεγόμενες χρήσιμες πληρωμές σε διάφορες χώρες που παράγου...

«Μέχρι να γίνει η σύμβαση του ΟΟΣΑ το 2000, ο υπολογισμός κάποιου ποσού για τις λεγόμενες χρήσιμες πληρωμές σε διάφορες χώρες που παράγουν οπλικά συστήματα ήταν επιτρεπτή, μετά έπαψε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μέχρι τότε, ήταν ανεκτή και κατανοητή», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Μυλωνόπουλος.
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνόπουλος εκτίμησε ότι δεν χάνονται τα ίχνη από τη διαδρομή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος: «Από την εμπειρία μου, όσο και να προσπαθήσει κάποιος -και εκεί είναι το λάθος πολλών προσώπων που τελούν αξιόποινες πράξεις- δεν πρόκειται να χαθούν τα ίχνη. Πολλοί από εκείνους που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα με τεράστιες απώλειες της τάξεως 70, 80% ή και παραπάνω».
«Το κενό το οποίο υπάρχει και με προβληματίζει ως νομικό είναι ότι για να έχουμε νομιμοποίηση θα πρέπει να έχουμε χρήμα ή περιουσιακό στοιχείο το οποίο προέρχεται από αξιόποινη πράξη . Όταν πρόκειται για χρήμα το οποίο κυκλοφορεί και μπαίνει σε διάφορα ιδρύματα χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να αποκρυβεί η προέλευσή του, από τον δωροδοκούντα μέχρι να φτάσει στο δωροδοκούμενο πρόσωπο, είναι αμφίβολο αν αποτελεί προϊόν εγκλήματος για τον δωροδοκούμενο. Υπάρχει σχετική απόφαση του Ελβετικού Αρείου Πάγου. Καλό θα ήταν η νομοθεσία να το λάβει αυτό υπόψιν της αυτό και να καλύψει αυτή την πτυχή», πρόσθεσε.
Επίσης, ο καθηγητής νομικής εκτίμησε ότι «υπάρχει ισχυρή θωράκιση της νομοθεσίας μας, με ειδικές διατάξεις προβλέπεται ότι η δωροδοκία τιμωρείται. Τιμωρείται και αυτός που τα παίρνει και αυτός που τα δίνει. Υπάρχει αυστηρή νομοθεσία η οποία προβλέπει και τη δυνατότητα τιμώρησης και αλλοδαπών αξιωματούχων και αλλοδαπών κοινοβουλίων. Θα έπρεπε όχι μόνο εκείνος που λαμβάνει αλλά και εκείνος που τα δίνει. Δεν ξέρω αν στην συγκεκριμένη περίπτωση (Γιάννου Παπαντωνίου) έχει γίνει κάποια κίνηση εκ μέρους των ελληνικών διωκτικών αρχών προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχουν παραδείγματα όπου έχουν καταδικαστεί και τα πρόσωπα τα οποία εκρίθησαν ότι είχαν συμβάλλει».
Αναφορικά με το αν θα μπορούσε προληπτικά να μπορούσε κάποιος να προστατευτεί, ο κ. Μυλωνόπουλος τόνισε ότι « η ποινική νομοθεσία ενεργεί και προληπτικά, με το φόβο, με την απειλή ποινής και κυρίως με τη δημιουργία προϋποθέσεων που καθιστούν σαφές ότι όποιος διαπράξει αξιόποινη πράξη θα ανακαλυφθεί και θα τιμωρηθεί. Η βεβαιότητα ανακαλύψεως και τιμωρίας είναι σημαντικότερη από την ύπαρξη απειλής μέσα στο νόμο. Μπορεί να υπάρχει η απειλή ποινής αλλά αν ξέρει ο δράστης ότι δεν πρόκειται να τον βρουν και να τιμωρηθεί , τότε οι αναστολές είναι πολύ λιγότερες».
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση