GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βίτσας: Ευπρόσδεκτος κάθε έλεγχος για το μεταναστευτικό - Διπλασιάστηκαν οι ροές από τον Έβρο

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. "Η πραγματι...

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
"Η πραγματικότητα είναι απλή. Μια κακή συνεργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ότι είμαι εγώ στο υπουργείο, για την οποία είχαμε φτάσει να μιλάμε μέσω επιστολών, αποφάσισα επειδή δεν προχωρούσε η δουλειά που έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη μου η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, να του πω ότι δεν μπορούμε να την συνεχίσουμε. Μάλιστα από σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση αλλά και στο στρατιωτικό του αξίωμα, του έδωσα δύο επιλογές, μου είπε ότι θα μου απαντήσει γιατί και αυτός με σέβεται την Παρασκευή και φεύγοντας από εδώ - έχει ξανακάνει τέτοια πράγματα αλλά εσωτερικά στο υπουργείο- πήγε και έδωσε συνέντευξη, η οποία βρίθει ανακριβειών και μάλιστα δείχνει μια προσπάθεια να φταίνε όλοι οι άλλοι από την ΕΕ μέχρι που δεν ξέρω, εκτός από τον ίδιο. Είχαμε ραντεβού σήμερα το πρωί στις 9:30, το είχαμε κλείσει πριν την συνέντευξη, ούτε καν ήρθε φυσιολογικό αυτό το πράγμα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν τα νόμιμα" δήλωσε σχετικά με τον κ. Ηλιόπουλο και τις καταγγελίες του.
"Το υπουργείο θα απαντήσει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις επίσημα και βεβαίως σε σχέση με την υπηρεσιακή αδυναμία είναι το αιτιολογικό της παύσης της συνεργασίας με τον κ. Ηλιόπουλο. Αυτό το συνδέω και με την ανακοίνωση που έβγαλε μετά η ΝΔ, η οποία βάζει τα ίδια θέματα. Η ΝΔ έκανε μια επίκαιρη ερώτηση μία ή δύο ημέρες πριν κλείσουν τα θερινά τμήματα και δεν την έχει επαναφέρει. Επί της ουσίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εμείς κάνουμε κάνουμε προσπάθεια αυτοί που δικαιούνται να έρθουν από τα νησιά στην ενδοχώρα να έρχονται. Επανασυγκροτούμε τις δομές, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο πήραμε 2300 άτομα από τη Λέσβο και θα συνεχίσουμε με τη Σάμο και τη Χίο και θα ολοκληρώσουμε και τη Λέσβο" ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση του κ. Ηλιόπουλου να πάει στον εισαγγελέα απάντησε "έχει το δικαίωμα να το κάνει. Και εγώ θα πάω στη διαδικασία ότι πολλά πράγματα από αυτά που είπε ο κ. Ηλιόπουλος όχι μόνο είναι ανακριβή, έχουν και τη δική του σφραγίδα και ευθύνη από τη δική του μεριά και δεν μπορεί να εκτοξεύει ή να αφήνει υπόνοιες ατιμώρητα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει".
"Επιδιώκουμε πολιτικά να υπάρξει πρόγραμμα επανεγκατάστασης ή ανακατανομής στην ΕΕ, γιατί η λογική ότι έρχονται στα νησιά και μεταφέρονται στην ενδοχώρα, κάποια στιγμή θα φτάσει το σύστημα στα όριά του. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είχαμε τις αυξημένες ροές, ακόμα και να μειωθούν οι ροές αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί προστίθενται τώρα άνθρωποι" τόνισε.
"Είπα και σήμερα στη Βουλή απαντώντας στον κ. Θεοχάρη ότι πήγε ο κ. Μητσοτάκης στη Σάμο και την επόμενη ημέρα ήρθαν 236, δεν φταίει ο κ. Μητσοτάκης προς Θεού, όλο αυτό είναι ένας κύκλος που συνεχώς πρέπει να παίρνεις νέες πρωτοβουλίες, να δημιουργείς νέες θέσεις φιλοξενίας" συμπλήρωσε.
"Όσον αφορά τα οικονομικά, γίνεται ένας θόρυβος ενώ η Κομισιόν είπε ότι δεν έχει προκύψει ως τώρα κανένα στοιχείο, εγώ τι λέω, κάθε έλεγχος και ιδιαίτερα στα οικονομικά δεν μπορεί παρά μόνο να είναι ευπρόσδεκτος. Και σε γενικό επίπεδο, υπουργείων αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει να τον θέλουμε αυτόν τον έλεγχο. Τουλάχιστον στα δύο υπουργεία που έχω βρεθεί και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είχα την ευθύνη του προσφυγικού και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πέρα από τον δικό μας έλεγχο, γίνονται άλλοι τέσσερις έλεγχοι και πρέπει να γίνονται. Η συζήτηση να πετάμε λάσπη με τα φτυάρια για να κερδίσουμε κάτι πολιτικά ή πολιτικάντικα δεν ευνοεί ούτε την αντιπολιτευτική διάθεση ούτε τη χώρα" δήλωσε ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα στα hotspots που δημοσιεύουν και ξένα ΜΜΕ όπως η Guardian είπε "Υπάρχει περίπτωση να μην στεναχωρηθώ; Μερικές φορές αγανακτώ, μερικές στεναχωριέμαι, μερικές ακούω πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν με κάνουν ευτυχισμένο και ψάχνω να βρω και τα κίνητρα που οδηγούν ορισμένους ανθρώπους ή δυνάμεις να επιτίθενται στη χώρα. Ας επιτεθούν στον Βίτσα αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε να επιτίθενται στη χώρα".
"Στα νησιά η κατάσταση είναι δύσκολη ως οριακή, είμαι ο πρώτος που το είπα. Ο μεγάλος αριθμος που στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν 8700 άνθρωποι αυτοί τη στιγμή είναι 7500 στη Μόρια και θα συνεχίσουμε" υπογράμμισε.
"Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε 28 δομές, οι 26 είναι σε άριστη κατάσταση, έχουμε και δύο προβληματικές δομές που επικεντρωνόμαστα να λύσουμε τα προβλήματά τους. Μία εξ αυτών είναι στη Μαλακάσα που είχαμε τη δολοφονία το περασμένο Σάββατο του πρόσφυγα. Προσπαθούμε να το λύσουμε" είπε ο κ. Βίτσας.
"Το 2016 πέρασαν από τον Έβρο 330 αιτούντες άσυλο, το 2017 5500 και το 2018 έως τώρα σχεδόν 12.000. Αυτό δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα" κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση