GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προσφυγή από τον ιδρυτή των WikiLeaks κατά του Ισημερινού - Καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής του

Διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες διαβίωσής του στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, προσέφυγε στη...

Διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες διαβίωσής του στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει εδώ και 6 χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, "κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ελευθερία του" σύμφωνα με την ανακοίνωση στα WikiLeaks. Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο δικηγόρος του Ασάνζ, που βρίσκεται ήδη στο Κίτο.

Ο 47χρονος Ασάνζ βρήκε άσυλο στην πρεσβεία το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Η υπόθεση αυτή έχει πλέον μπει στο αρχείο, ωστόσο, η βρετανική Δικαιοσύνη αρνείται να άρει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, με το σκεπτικό ότι τότε είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους δεν τήρησε. Ο ίδιος φοβάται ότι αν βγει από την πρεσβεία θα συλληφθεί και κατόπιν θα εκδοθεί και θα δικαστεί στις ΗΠΑ επειδή το 2010 ο ιστότοπός του δημοσίευσε χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τα WikiLeaks, πριν από επτά μήνες ο Ισημερινός απείλησε να αποσύρει τα μέτρα προστασίας και απέκλεισε την πρόσβαση του Ασάνζ στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς αρνήθηκε να δώσει άδεια σε δημοσιογράφους και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επικοινωνήσουν μαζί του, ενώ παράλληλα του έκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι επικοινωνίες του Ασάνζ έχουν πλέον μερικώς αποκατασταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση