GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξάνεται από τις αρχές του 2019 το τέλος για την πλαστική σακούλα

Στα 0.09 ευρώ (με ΦΠΑ) θα κοστολογείται από τις αρχές του 2019 η πλαστική σακούλα, από τα 0.04 ευρώ, που στοιχίζει σήμερα, σύμφωνα...

Στα 0.09 ευρώ (με ΦΠΑ) θα κοστολογείται από τις αρχές του 2019 η πλαστική σακούλα, από τα 0.04 ευρώ, που στοιχίζει σήμερα, σύμφωνα με απόφαση της ευρείας πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, όπως επανέλαβε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, το κράτος δεν εισπράττει ούτε ευρώ στα ταμεία του από την καταβολή του τέλους πλαστικής σακούλας, το οποίο θα επιστραφεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες με τη χορήγηση σακούλας πολλαπλών χρήσεων, μέσω των δήμων.

«Δεν θέλουμε να εισπράξει ο ΕΟΑΝ ούτε ένα λεπτό του ευρώ, γιατί στ' αλήθεια επιθυμούμε να μη χρησιμοποιηθεί καμία λεπτή πλαστική σακούλα. Το λέω καθ' υπερβολήν, αλλά θέλουμε οι πολίτες να χρησιμοποιούν σακούλες πολλαπλής χρήσης, υφασμάτινες, υφαντές, από ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμα και καροτσάκια για τις καταναλωτικές τους συνήθειες» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ευρωπαϊκή Οδηγία που στοχεύει στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας. Αν δεν την υλοποιήσουμε, η χώρα θα πληρώσει πρόστιμο. Και να πούμε ότι εφαρμόζουμε το πιο φθηνό τέλος για λεπτή πλαστική σακούλα στην Ευρώπη».

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη, ότι έως το τέλος του 2019, η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο που είναι η μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, έως 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, και υπενθύμισε ότι το 2017 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 300-400 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.

«Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να μη βλέπουμε πλαστικές σακούλες στις θάλασσές μας, στα ρέματα, στους εθνικούς δρόμους και αλλού. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να χρησιμοποιούμε άλλα μέσα μεταφοράς καταναλωτικών προϊόντων» κατέληξε ο αν. ΥΠΕΝ.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση