GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΡΗΓΜΑ; "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ" για το άρθρο 36 στο Σύνταγμα Σκοπίων ο Παυλόπουλος...

Προβληματισμένος φέρεται να είναι, σύμφωνα με πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τη διατύπωση της αναθεωρητικής τ...

Προβληματισμένος φέρεται να είναι, σύμφωνα με πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τη διατύπωση της αναθεωρητικής τροπολογίας του άρθρου 36 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, την Παρασκευή το βράδυ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της "Καθημερινής", η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης παραπέμπει, έστω και εμμέσως, στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας», κάτι που ενισχύει την πάγια άποψη του κ. Παυλόπουλου περί ρητής και έγγραφης δέσμευσης από την πλευρά της ΠΓΔΜ ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει –ούτε θα μπορούσε, κατά το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίζει– κάποια εθνότητα, αφού ο όρος «nationality» σημαίνει μόνο citizenship, δηλαδή υπηκοότητα.
Το άρθρο 36 μιλάει για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική» ταυτότητα. Στις τροποποιήσεις που προτείνονται στο συγκεκριμένο άρθρο, γίνεται λόγος για προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί «στο εξωτερικό», αντί της σημερινής διατύπωσης περί «γειτονικών χωρών», σύμφωνα με την "Καθημερινή".
Το θέμα ανέδειξε και η ΕΡΤ, επικαλούμενη προεδρικές πηγές, σύμφωνα με την οποία, ο Προκόπης Παυλόπουλος – σε όλες τις δημόσιες αναφορές του- έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αναγκαία η ρητή και έγγραφη δέσμευση των Σκοπίων πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίζει με βάση το Διεθνές Δίκαιο κάποια εθνότητα, αφού ο όρος «nationality» σημαίνει μόνο υπηκοότητα.
Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το δημοσίευμα αναφέρουν: "Το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, ως άρθρο ιστορικού χαρακτήρα που αναφέρεται στους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, με το άρθρο 49".
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως "στο άρθρο 49, που αναθεωρείται, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση