GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταιγίδα αιτήσεων για τα αναδρομικά εν αναμονή του ΣτΕ - Ξεπέρασαν τις 500.000 στον ΕΦΚΑ

Την ώρα που οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά μέχρι τη Δευτέρα, τρεις εβδομάδες ακριβώς μετά τη λειτουργία της ...

Την ώρα που οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά μέχρι τη Δευτέρα, τρεις εβδομάδες ακριβώς μετά τη λειτουργία της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, είχαν ξεπεράσει τις 500.000, θολό συνεχίζει να παραμένει το τοπίο σχετικά με το τι θα επικρατήσει μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων και το αν τελικά θα τα πάρουν όλοι ή μόνο όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Υπενθυμίζεται πως από χθες τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ δέχονται μόνο ηλεκτρονικές αιτήσεις. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις αφορούν στις περικοπές του 2012 σε δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν το 2015 από το ΣτΕ αντισυνταγματικές. Με την επίμαχη απόφαση - πιλότο το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις περικοπές του 2012, ωστόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος απεφάνθη πως τα αναδρομικά για την περίοδο 2012-2015 μπορούν να λάβουν μόνο όσοι είχαν ήδη μέχρι τότε (Ιούνιος 2015) προσφύγει στα δικαστήρια. Κατά τις διατάξεις που αφορούν στην πιλοτική δίκη, η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική για τα κατώτερα δικαστήρια.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας έχουν παραπέμψει σε νέα απόφαση του ΣτΕ για τις πρωτόδικες αποφάσεις που δεν ακολουθούν την απόφαση- πιλότο του ανώτατου δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα αναζητηθεί, εφόσον το θέμα ξεκαθαρίσει σε όλες τις πολύπλοκες νομικές και δικαστικές διαστάσεις, θα πρέπει να είναι κοινή για όλους, σύμφωνα με όσα έχουν πει αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας.

Ρόλο- κλειδί θα παίξει σε κάθε περίπτωση η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, από την οποία αναμένεται να φανεί το αν υπάρχει σήμερα χώρος για διεκδικήσεις και σε ποιο εύρος. Ορισμένοι νομικοί κύκλοι επεκτείνουν το "παράθυρο" διεκδικήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση