GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι είπε ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν ήταν αφορμή η σημαία», «πυροβολούσε στον αέρα και όταν πήγαν τα περιπολικά, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών», «πληρούνταν...

«Δεν ήταν αφορμή η σημαία», «πυροβολούσε στον αέρα και όταν πήγαν τα περιπολικά, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών», «πληρούνταν τα κριτήρια για να κληθεί η ειδική ομάδα RENEA», «δεν υπάρχει βίντεο από drone με την ανταλλαγή πυροβολισμών», «έγινε χρήση όπλων κάτω από νόμιμες προϋποθέσεις», «θα κάνω ό,τι μπορώ να δοθεί σύντομα η σορός στην οικογένεια». Τα παραπάνω είναι μέρος των απαντήσεων που έδωσε ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας Αρντι Βελίου, στον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Κωνσταντίνο Χασιώτη, και έναν ακόμη αξιωματικό του ίδιου τμήματος, κατά τη διάρκεια τρίωρης συνάντησής στα Τίρανα της Αλβανίας, για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Το ελληνικό κλιμάκιο είχε φθάσει στη γειτονική χώρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έχοντας αρχικά συναντήσεις με τους δύο ελληνικούς συνδέσμους, την Ελληνίδα πρέσβειρα, αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας, της Εισαγγελίας και τέλος με τον αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας. Οι Έλληνες αξιωματικοί επεδίωξαν να πάρουν απαντήσεις για κρίσιμα στάδια εξέλιξης του περιστατικού που κατέληξε στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και να διασταυρώσουν τις σχετικές πληροφορίες.

Ο κ. Βελίου, έδωσε μια συνολική εικόνα της υπόθεσης και τη χρονολογική εξέλιξή της, σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε μια τμηματική και αποσπασματική ενημέρωση. Ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας υποστήριξε πως το περιστατικό ξεκίνησε από τους πυροβολισμούς στον αέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα και όχι με αφορμή τη σημαία. Είχαν λάβει κλήσεις κατοίκων της περιοχής για να επέμβουν και έφτασαν εκεί περιπολικά τα οποία δέχθηκαν τα πυρά του 35χρονου. Στη συνέχεια τον έχασαν και τότε κλήθηκε η ειδική μονάδα της Αστυνομίας, η RENEA, σημειώνοντας πως πληρούνταν τα κριτήρια για να δοθεί τέτοια εντολή.

Ο κ. Βελίου αρνήθηκε-διεύψευσε πως υπάρχει βίντεο από drone ή από κάμερα στην εξάρτυση των αστυνομικών με τη συμπλοκή και ανταλλαγή πυροβολισμών που κατέληξε στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Οι Έλληνες αξιωματικοί επέμειναν με ερωτήσεις τους στα τελευταία λεπτά της ανταλλαγής πυροβολισμών προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν οι συνθήκες νόμιμης αστυνομικής άμυνας. Ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας ισχυρίστηκε πως έκαναν χρήση των όπλων κάτω από τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Από την πλευρά του, το ελληνικό κλιμάκιο των αστυνομικών εκτίμησαν ότι έλαβαν πειστικές απαντήσεις, σημειώνοντας πάντως ότι δεν είχαν πρόσβαση στο προανακριτικό υλικό και στη δικογραφία και εξέφρασαν τις σχετικές επιφυλάξεις τους. Ήταν μια άρτια και αναλυτική ενημέρωση, από την οποία όμως οι Έλληνες αξιωματικοί δεν μπορούν να πουν αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά των Αλβανών αστυνομικών, ενώ από τις περιγραφές του αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας δεν εντόπισαν ενδείξεις ότι κινήθηκαν παράνομα και εκτός επιχειρησιακού σχεδίου και διεθνών κανόνων εμπλοκής. Επισημαίνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά από τον τρόπο που τα περιέγραψαν οι Αλβανοί αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Έλληνες αξιωματικοί ζήτησαν από τον κ. Βελίου να συντομεύσουν οι διαδικασίες παράδοσης της σορού στην οικογένεια, με τον αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας να σημειώνει πως το θέμα αυτό έγκειται της αρμοδιότητας του εισαγγελέα, ωστόσο ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση