GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αττική έρμαιο των πλημμυρών έναν χρόνο μετά την τραγωδία στην Μάνδρα...

Αποτελέσματα από τις μελέτες πάνω σε πρόσφατα φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών παρουσίασαν ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μαζί με...

Αποτελέσματα από τις μελέτες πάνω σε πρόσφατα φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών παρουσίασαν ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μαζί με το δρα Γεωλογίας Μιχάλη Διακάκη και στα οποία ξεχώρισαν κυρίως οι ελλείψεις που διαχρονικά υπάρχουν στο μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας ζητώντας παρέμβαση στο Σύνταγμα για τα αυθαίρετα.
Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε μόλις ένα χρόνο μετά την τραγωδία στη Μάνδρα ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας , ζητώντας μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση -με αφορμή τις διεργασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση- παρέμβαση στο Σύνταγμα που δεν θα επιτρέπει πλέον τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
«Παρατηρούμε μια ανακολουθία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Όλοι είναι κατά των αυθαιρέτων κι όταν πλησιάζουν οι εκλογές θέλουν να τα νομιμοποιήσουν», σημείωσε ο καθηγητής.
Αντιπλημμυρική περίοδος
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι είναι σημαντικό για το μηχανισμό να ορίσει αντιπλημμυρική περίοδο όπως ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση των πυρκαγιών. Μάλιστα, βάσει των δεδομένων -που δείχνουν ραγδαία αύξηση των βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια- θα πρέπει να ξεκινάει τον Σεπτέμβρη.
Παράλληλα, ο καθηγητής ανέπτυξε και άλλες προτάσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα:
  • Από το 2014 υπάρχει νομοθεσία για την οριοθέτηση των ρεμάτων, με τις προδιαγραφές να ορίζονται σε ΦΕΚ το 2017, και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  • Αντιπλημμυρικός και αντιπυρικός κανονισμός, που απουσιάζουν πλήρως από το σχεδιασμό, στο πλαίσιο του αντισεισμικού κανονισμού. Οπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, «ήταν αδιανόητο για εμάς να βλέπουμε τα σπίτια, αντί να σταματούν τη φωτιά, να την ενισχύουν γιατί είχαν ξύλινες σκεπές».
  • Τη θεσμοθέτηση εθνικής επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων ζήτησε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι η παρουσία της θα ενισχύσει το έργο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια κρίνει ότι η δημιουργία επιστημονικών επιτροπών εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου και κινδύνου πυρκαγιών θα συντελέσει στο κομμάτι της πρόληψης.
  • Τέλος, έθεσε και το ζήτημα της αλλαγής του πλαισίου πολιτικής προστασίας, η προβληματική λειτουργία του οποίου αναδείχθηκε στις πρόσφατες καταστροφές στη Μάνδρα και το Μάτι.
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι η Αττική είναι έρμαιο των πλημμυρικών φαινομένων και από την μελέτη του συνόλου των πλημμυρών του τελευταίου αιώνα προκύπτει ότι ο χώρος εκδήλωσης των πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο μετακινείται σταδιακά προς τα προάστια. Έξαρση όμως του φαινομένου παρατηρείται τον Σεπτέμβριο και για το λόγο αυτό , ο κ. Λέκκας ζήτησε να ξεκινάει η αντιπλημμυρική περίοδος- και κορυφώνονται τα φαινόμενα ξαφνικών πλημμυρών τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση