GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κομπίνα του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού με τους Κινέζους - Πώς νομιμοποιούσαν τα χρήματα

Σε εκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που...

Σε εκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Καταστήματα αγοράς και πώλησης χρυσού, κοσμηματοπωλεία και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας στην Αθήνα αλλά και την επαρχία, φαίνεται να έχουν εμπλοκή με τη “μαφία του χρυσού”.

Στην δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους τρόπους που νομιμοποιούνταν το εξαιρετικά "άφθονο χρήμα" που αποκόμιζε η ομάδα, είτε μέσω αγοράς πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών είτε με "επέκταση και ίδρυση επιχειρήσεων ή χρηματοδότηση με μεγάλα κεφάλαια εταιρειών" σε διάφορους τομείς, όπως οδικές μεταφορές κλπ. Στις μεθόδους ξεπλύματος καταγράφονται και οι αγορές κερδισμένων δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κ.α.

Για τις Αρχές ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που εισήγαγαν στη χώρα τα χρήματα, από την πώληση του παράνομου χρυσού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των αστυνομικών, για το σκέλος αυτό της δράσης της "αριστουργηματικά οργανωμένης ομάδας" είχαν επιστρατευθεί Κινέζοι χονδρέμποροι ρούχων.

Η ομάδα των λαθρεμπόρων φέρεται να τους έδινε τα παράνομα χρήματα σε κινέζικο νόμισμα, το οποίο στην συνέχεια καταβάλλονταν για την αγορά ρούχων. Όταν το εμπόρευμα ερχόταν στην Ελλάδα, οι Κινέζοι κατέβαλαν στην ομάδα το αντίτιμο των παραγγελιών τους σε ευρώ. Η εν λόγω σύμπραξη φαίνεται πως εξυπηρετούσε αμφότερες τις πλευρές, καθώς από την μία "εξανέμιζε τα ρίσκα της μεταφοράς χρημάτων" που στόχευαν οι λαθρέμποροι χρυσού και από την άλλη "έσπαγε τα κινεζικά capital controls και βοηθούσε στην αγορά και πώληση φορολογικά "μαύρων" προϊόντων και στην αποφυγή καταβολής ποσών που θα ήταν απαραίτητα μέσω τραπεζικού συστήματος".

Στην πρώτη ομάδα μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και αστυνομικός που υπηρετεί στην υπηρεσία Προστασίας Επισήμων, ο οποίος φαίνεται πως μιλούσε απευθείας με τον ενεχυροδανειστή δίνοντας του υπηρεσιακές πληροφορίες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση