GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξημένος ο κίνδυνος αν μια γυναίκα μείνει ξανά έγκυος σε λιγότερο από ένα χρόνο

Από 12 έως 18 μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα που, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να έχει περάσει για μια γυναίκα ανάμεσα...

Από 12 έως 18 μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα που, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να έχει περάσει για μια γυναίκα ανάμεσα στη γέννα του προηγούμενου παιδιού της και στην επόμενη εγκυμοσύνη της, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Όταν μια γυναίκα ξαναμένει έγκυος σε λιγότερο από 12 μήνες μετά τον προηγούμενο τοκετό της, τότε αυξάνονται οι κίνδυνοι. Ο κίνδυνος για την έγκυο μητέρα είναι αυξημένος μόνο όταν αυτή είναι άνω των 35 ετών, όμως ο κίνδυνος για το μωρό λόγω πρόωρου τοκετού είναι αυξημένος για όλες τις γυναίκες, ιδίως όμως για όσες μένουν γρήγορα ξανά έγκυες στην ηλικία των 20 έως 34 ετών.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Σάμερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 148.544 τοκετούς.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας ή σοβαρού προβλήματος μιας γυναίκας άνω των 35 ετών ήταν 1,2% στις περιπτώσεις που η σύλληψη του επόμενου παιδιού της είχε γίνει μόλις έξι μήνες μετά τη γέννηση του προηγούμενου. Αν όμως η επόμενη εγκυμοσύνη είχε συμβεί 18 μήνες μετά τον προηγούμενο τοκετό, τότε ο κίνδυνος για την έγκυο ήταν μόνο 0,5%.

Μεταξύ των νεότερων γυναικών κάτω των 35 ετών, υπήρχε κίνδυνος 8,5% για πρόωρο τοκετό (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης), αν είχαν μεσολαβήσει μόνο έξι μήνες ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες, ενώ ο κίνδυνος ήταν μειωμένος στο 3,5%, αν είχε περάσει επαρκές διάστημα 18 μηνών.

Αντίστοιχα, για τις μεγαλύτερες γυναίκες άνω των 35 ετών η πιθανότητα πρόωρου τοκετού ήταν 6% αν είχαν μεσολαβήσει έξι μήνες και 3,5% αν είχαν περάσει 18 μήνες ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση