GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στο Ιράν

O υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ επισκέπτεται για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε το αξίωμα το Ιράν, για συνομι...

O υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ επισκέπτεται για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε το αξίωμα το Ιράν, για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στο μέλλον του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Φόρεϊν Όφις.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που είχαν διαπραγματευθεί μαζί με άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις επί των ημερών του προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα, στην εξουσία. Και αυτόν τον μήνα, η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν τους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών και των μεταφορών στο Ιράν.

Σύμφωνα με το γραφείο του Χαντ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ — ο πρώτος τόσο υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Τεχεράνη μετά τις εξελίξεις αυτές — θα έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο οποίο σκοπεύει να τονίσει ότι το ΗΒ δεσμεύεται να συνεχίσει να τηρεί το ΚΟΣΔ όσο πράττει το ίδιο το Ιράν. Ακόμη, θα συζητήσει σχετικά με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση των συνεπειών των κυρώσεων για την Τεχεράνη.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει ένα συστατικό στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, εξαλείφοντας την απειλή το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Χρειάζεται ωστόσο 100% συμμόρφωση για να επιβιώσει», ανέφερε ο Χαντ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε πριν από την επίσκεψη.

«Θα τηρήσουμε όσα προβλέπονται από τη δική μας πλευρά, όσο πράττει το ίδιο το Ιράν. Όμως είναι ανάγκη να δούμε να τερματίζεται η αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν στην υπόλοιπη περιοχή για να αντιμετωπιστούν οι ριζικές αιτίες των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο Χαντ αναμένεται ακόμη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, να αναφερθεί στον ρόλο του Ιράν στις ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στην Υεμένη — όπου, τόνισε, βρίσκει πολύ «ανησυχητικές» τις πληροφορίες περί του ότι η Τεχεράνη προχωρά στην προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στους σιίτες αντάρτες Χούθι, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο όπλων, καθώς μάλλον δεν τον ικανοποιούν οι ιρανικές διαψεύσεις — ενώ θα ασκήσει επίσης πίεση στο Ιράν για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιδιώκει την άμεση απελευθέρωση βρετανοϊρανών φυλακισμένων, κυρίως ανθρώπων με προβλήματα υγείας ή περιπτώσεων στις οποίες συντρέχουν άλλοι ανθρωπιστικοί λόγοι για αυτό.

«Φθάνω στο Ιράν με ένα σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες της χώρας: το να κλείνονται αθώοι άνθρωποι στη φυλακή δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν εργαλείο, σαν διπλωματικός μοχλός», τόνισε ο Χαντ στο δελτίο Τύπου.

Ο Χαντ προφανώς αναφερόταν ιδίως στην υπόθεση της Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, εργαζόμενης του Thomson Reuters που συνελήφθη τον Απρίλιο του 2016, ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση