GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τις «αποτροπιαστικές» εκτελέσεις δύο ανθρώπων στο Ιράν

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την Τετάρτη τις «αποτροπιαστικές» εκτελέσεις στο Ιράν, έπειτα από «θεμελιωδώς άδικες» δίκες, δύο ανδ...

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την Τετάρτη τις «αποτροπιαστικές» εκτελέσεις στο Ιράν, έπειτα από «θεμελιωδώς άδικες» δίκες, δύο ανδρών που καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών για λαθρεμπόριο χρυσού στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Βαχίντ Μαζλουμίν, ο αποκαλούμενος «Σουλτάνος των νομισμάτων», και ο φερόμενος ως συνεργός του Μοχαμάντ Ισμαήλ Γασεμί κρίθηκαν ένοχοι των κατηγοριών ότι «διέσπειραν διαφθορά στη Γη» — τη βαρύτερη κατηγορία στο Ιράν — και ότι είχαν «συστήσει και διαχειρίζονταν ένα κύκλωμα που είχε σκοπό την αποσταθεροποίηση της οικονομίας» της χώρας, ανέφερε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, το οποίο ειδικεύεται στις δικαστικές υποθέσεις.

Εκμεταλλευόμενος τον φόβο των αποταμιευτών εξαιτίας της εκ νέου επιβολής των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων και της μεγάλης πτώσης του ριάλ, του ιρανικού νομίσματος, ο Μαζλουμίν, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο, φέρεται μέχρι τότε να είχε «επισωρεύσει τουλάχιστον δύο τόνους χρυσών νομισμάτων», σύμφωνα με την ιρανική αστυνομία.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε αυτές τις «αποτροπιαστικές εκτελέσεις».

«Οι ιρανικές αρχές παραβίασαν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και επέδειξαν για άλλη φορά την αναίσχυντη περιφρόνησή τους για το δικαίωμα στη ζωή», τόνισε ένας εκπρόσωπος της ΜΚΟ αρμόδιος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Φίλιπ Λούθερ.

«Η χρήση της θανατικής ποινής προκαλεί αποτροπιασμό σε όλες τις περιστάσεις, αλλά είναι ακόμη πιο φρικιαστική με δεδομένο ότι επιβλήθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους έπειτα από μια δίκη που ήταν χονδροειδώς άδικη και αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι η «ταχεία» διαδικασία στέρησε από τους κατηγορούμενους τη δυνατότητα να υπάρξει μια «ορθή διαδικασία εκδίκασης των εφέσεών τους».

Οι Μαζλουμίν και Γασεμί καταδικάστηκαν την 26η Σεπτεμβρίου. Η ποινή του θανάτου που τους είχε επιβληθεί πρωτοδίκως επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο την 21η Οκτωβρίου.

Άλλος ένας συγκατηγορούμενός τους, ο Χαμίντ Μπαγερί-Ντερμανί, καταδικάστηκε επίσης στην εσχάτη των ποινών για «διαφθορά» σε πρώτο βαθμό. Η έφεσή του αναμένεται να εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τον Αύγουστο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ενέκρινε το αίτημα της ιρανικής δικαιοσύνης να δημιουργηθούν ειδικά επαναστατικά δικαστήρια για να δικάζονται τα πρόσωπα που κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα «κατεπειγόντως και ακριβοδίκαια». Έχουν ήδη γίνει ορισμένες δίκες που είχαν απευθείας τηλεοπτική κάλυψη.

Το Ιράν δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία για τις εκτελέσεις ανθρώπων που καταδικάζονται στην εσχάτη των ποινών από τα δικαστήρια. Όμως, σύμφωνα με μια έκθεση που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία τον Απρίλιο, κατατασσόταν το 2017 στη δεύτερη θέση στον κόσμο μεταξύ των κρατών που επιβάλλουν περισσότερο από όλα τα άλλα τη θανατική ποινή, πίσω μόνο από την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση