GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Γκρίζες ζώνες" στο κλείσιμο της κτηματογράφησης - Τα "αγκάθια" και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τα περίπου 170.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθ...

Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τα περίπου 170.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί με σφάλματα και ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αναμένεται να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου, αλλά και η "γκρίζα ζώνη" των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών που γεμίζει αβεβαιότητα για τους ιδιοκτήτες που αποτελούν τα "βασικά αγκάθια" της διαδικασίας κτηματογράφησης, η οποία μπαίνει στην τελική της φάση από τις 19 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν οι πρώτες συλλογές ιδιοκτησίας στα Δωδεκάνησα για να συνεχιστούν στις αρχές Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ακολούθως σε όποιο σημείο της χώρας παραμένει εκτός κτηματογράφησης, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια ημερίδας, ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Βύρων Νάκος.
Όσον αφορά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας εξετάζονται ως λύση κι εκείνη της χρησικτησίας, ώστε είτε με κάποιο μισθωτήριο ή με άλλο έγγραφο οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποδείξουν ότι νέμονται νομίμως εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που θα δηλώσουν.
Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας στα οποία το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε και οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν ή φέρεται να έχουν κάποια δασική μορφή".
Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Έως το τέλος της χρονιάς λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Δημόσιο των συγκεκριμένων ακινήτων σε 111 περιοχές μεταξύ των οποίων η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, ο Γέρακας.
Από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές τα 6,2 εκατ. δικαιώματα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση