GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Στουρνάρα με τους τραπεζίτες - Στο επίκεντρο το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο...

Με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι η παροχή ενημέρωσης αναφορικά με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινων δανείων), το οποίο θα περιλαμβάνεται στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα παρουσιαστεί στις 22 Νοεμβρίου.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως έχουν αναφέρει με δηλώσεις τους επιτελικά τραπεζικά στελέχη, βρίσκονται μπροστά στην πολύ μεγάλη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πρόσφατα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Τον Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα δάνεια είχαν ανέλθει στο ιστορικό ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει από το 45% στο 20% το 2021, γεγονός που απαιτεί συνέχιση των προσπαθειών και πέραν του συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, καθώς ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη είναι μόλις 4% με 5%.

Η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 55 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας θα επιτευχθεί με βάση τον σημερινό σχεδιασμό των τραπεζών, κατά 50% από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25%-30% από πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις ακινήτων και κατά 20% από ρυθμίσεις δανείων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση