GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρώην Γ.Γ Δικαιοσύνης: Το βραχιολάκι δεν σε κρατάει φυλακισμένο - Η ασφάλεια του είναι σχετική

«Η ασφάλεια του συστήματος είναι σχετική. Τεχνικά, υπάρχουν και άλλα βραχιόλια με πιο αργή θραύση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχ...

«Η ασφάλεια του συστήματος είναι σχετική. Τεχνικά, υπάρχουν και άλλα βραχιόλια με πιο αργή θραύση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες θραύσεις. Οποιοδήποτε μέσο και να βάλεις μπορεί κάποιος να το σπάσει και στη συνέχεια να διαφύγει. Δεν αποτελεί ένα σύστημα που σε κρατάει φυλακισμένο, εκτίεις την ποινή στο σπίτι σου. Οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτομάτως δίνει σήμα στο κέντρο. Σκοπός του είναι να εξασφαλίζει την παρεμπόδισή τους σε χώρους που δεν πρέπει να πάνε, την επιτήρησή τους και την ειδοποίηση του συστήματος αν πάει κάτι στραβά », δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης.

Όπως τόνισε, «όλα αυτά δυσφημούν αυτό το σύστημα και θα κάνει πιο επιφυλακτικούς τους δικαστικούς λειτουργούς στο μέλλον σε ποιες κατηγορίες κρατουμένων θα το χρησιμοποιούν. Ήδη, δεν χρησιμοποιείται πάρα πολύ».

«Εποπτεύεται από την ιδιωτική εταιρεία που έχει το σύστημα και έχει το κέντρο ελέγχου. Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να το σπάσει, δεν δίνει σήμα και τότε ειδοποιείται η αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ενεργοποίηση των αντιστοίχων μηχανισμών», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκανδάμης υπογράμμισε ότι «το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης για την Ελλάδα αποτελεί έναν νέο θεσμό. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με σχετική επιτυχία και με μεγάλη διάδοση σε κάποιες από αυτές. Στο Νότο δεν έχει τόσο επιτυχία, στην Ιταλία δεν κατάφεραν να βάλουν πολλούς κρατουμένους- υπόδικους στο σύστημα αυτό», επισημαίνοντας ότι «μπαίνουν θέματα νοοτροπιών. Σε πολιτείες των ΗΠΑ έχει διαφυγές σε ποσοστό 30-35% και στη Βρετανία έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς διαφυγές 50%. Σχετική είναι η εξασφάλιση που παρέχει από το να διαφύγει ένας κρατούμενος. Αυτό που άμεσα κάνει είναι να ειδοποιεί κατά το χρόνο διαφυγής. Προλαβαίνει να ειδοποιηθεί το αστυνομικό σύστημα της χώρας, υπηρεσίες διαβατηρίων, αεροδρόμια, λιμάνια κτλ για να αποτραπεί μία διαφυγή».

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση