GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου - Τι αναφέρει

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό το ιατροδικαστικό πόρισμα για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπ...

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό το ιατροδικαστικό πόρισμα για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα ο θάνατος «φέρεται να προήθλε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που προκλήθηκαν από τραύματα σώματος» και οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές.

Τι αναφέρει το νέο πόρισμα για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Ένα νέο πόρισμα κατατέθηκε στον ανακριτή - μέρος του οποίου έφερε στη δημοσιότητα το Vice- αυτό του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, του τεχνικού συμβούλου, που όρισε η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου μέσω της Πολιτικής Αγωγής.

Πρόκειται για ένα δεκασέλιδο πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ζακ Κωστόπουλος σταμάτησε να αναπνέει εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχθηκε. Παράλληλα, στο πόρισμα γίνεται λόγος και για ποια χτυπήματα ήταν καίρια και συνέβαλαν καθοριστικά στον θάνατό του.

Όπως αναφέρει το πόρισμα στην αιτία θανάτου ο ιατροδικαστής υπογραμμίζει πως «Ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου, επήλθε συνέπεια ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου, απότοκος πολλαπλών τραυματισμών σώματος – κυρίως κεφαλής».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα τα δολοφονικά λακτίσματα που δέχτηκε την ώρα που βρισκόταν μέσα στη τζαμαρία ήταν καθοριστικά για το θάνατο του, με τα πιο σοβαρά να είναι δυο που δέχτηκε στο κεφάλι.

Όπως επισημαίνεται: «Η εγκεφαλική κάκωση δεν αντιστοιχεί σε βλάβη ενός μόνο οργάνου. Λόγω του κυρίαρχου ρυθμιστικού ρόλου του εγκεφάλου συχνά συνδυάζεται με μεταβολή στη λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού. Οι συστηματικές επιπλοκές της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών άμεσα, λόγω της βαρύτητας τους, ή έμμεσα οδηγώντας σε δευτεροπαθείς βλάβες [...] Όσο αφορά τον μηχανισμό πρόκλησης των σοβαρών κακώσεων κεφαλής, μετά από επισκόπηση του βίντεο σε σελίδα από το διαδίκτυο παρατηρώ ότι μετά την έξοδο του από τον υαλοπίνακα – τζαμαρία, πέραν των πολλαπλών λακτισμάτων που δέχεται επί της κεφαλής, δέχεται και ένα λάκτισμα επί της αριστερής επιφάνειας της κεφαλής και ακολούθως προσκρούει η κεφαλή με τη δεξιά της πλευρά επί ανενδότου επιφάνειας. Κατά την επιστημονική μου άποψη, το λάκτισμα αυτό ήταν εξαιρετικά ισχυρό και ικανό να προκαλέσει τις αιμορραγικές διηθήσεις των μαλακών μορίων της αριστερής κροταφικής και ινικής χώρας και αντίπλευρα θλαστικά τραύματα επί της δεξιάς πλευράς της κεφαλής. Η εν λόγω κάκωση ήταν τόσο ισχυρή που μπορούσε να προκαλέσει τα τραυματικά ευρήματα επί του εγκεφάλου».

Στο σώμα και το κεφάλι του Ζακ Κωστόπουλου οι ιατροδικαστές κατέγραψαν 22 κακώσεις και θλαστικά τραύματα, τα 14 από αυτά και τα ισχυρότερα στο κεφάλι, τα οποία είναι ξεκάθαρο πως προήλθαν από τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε, από τις κλωτσιές και τα γυαλιά στα οποία έφτανε το κεφάλι και το σώμα του την ώρα που τον χτυπούσαν. Όλα τα τραύματα λειτούργησαν αθροιστικά στο να επέλθει ο θάνατος του 33χρονου, ενώ τα γυαλιά δημιούργησαν τραύματα σχήματος Γ .

Όπως επισημαίνει και ο κ. Τσαντίρης στο πόρισμα του «Συνολικά, ο μηχανισμός προκλήσεως των θλαστικών κακώσεων (τραυμάτων) με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τη μορφολογία τους, είναι συμβατά με πρόκληση τους από τέμνον όργανο (π.χ. τμήματα υαλού) κυρίως στα άνω άκρα, στην κεφαλή κυρίως δια πλήξεων με θλών όργανο (π.χ. λακτίσματα) αλλά και δια πρόσκρουσης σε ανένδοτη επιφάνεια (δυο τραύματα σχήματος Γ). Τα θλαστικά τραύματα αποτέλεσαν αιτία μικρής αιμορραγίας, η οποία επέδρασσε και αυτή σημαντικά στην επιβάρυνση του οργανισμού η οποία εξελισσόταν».

Όπως εξηγεί το πόρισμα «Η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε από το Ά Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέδειξε το τελικό γεγονός – ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, χωρίς από τον νεκροτομικό και ιστολογικό έλεγχο της καρδιά, να διαπιστωθεί προϋπάρχουσα καρδιακή νόσος ή στεφανιαία νόσος και συνεπώς το οξύ καρδιακό επεισόδιο – ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου (τελικό γεγονός) που καταγράφονται στην ιστολογική εξέταση, συνδέονται με τα περιστατικά του θανάτου – πολλαπλές κακώσεις σώματος και κυρίως της κεφαλής [...] Το σύνολο των τραυμάτων, αποτέλεσαν την αιτία των ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που διαπιστώθηκαν ιστολογικώς, μέσω μηχανισμού stress (με την ιατρική έννοια το όρου, δηλαδή αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα, που τείνουν να μεταβάλλουν τη σωματική του ισορροπία). Οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, επήλθαν σε έδαφος υγιών στεφανιαίων αγγείων και η οργανική επιβάρυνση (μέσω μηχανισμού οργανικού stress) λόγω των κακώσεων, αποτελεί την αποκλειστική αιτία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση