Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

ΥΠΟΙΚ: Θετική έκθεση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα

Share it:

Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η έκθεση της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Ο υψηλός βαθμός συνεργασίας των ελληνικών αρχών, η οργάνωση, και η καλή ποιότητα του προσωπικού είναι μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης των αξιολογητών που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική», σημείωσαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι «σε αυτό έχει συντελέσει ότι η ελληνική Πολιτεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που υιοθετούν τις συστάσεις της FATF, καθώς χρησιμοποιεί ένα πλήρες φάσμα νομικών εργαλείων μετά από συζητήσεις και με πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν θέματα σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο εντοπισμός παράνομων ενεργειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η παροχή, από τους έλληνες αρμόδιους φορείς, πληροφοριών νομικής φύσης στους ξένους ομολόγους τους αποτελούν θετικά στοιχεία της αξιολόγησης».

Η FATF πραγματοποίησε, στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολογήσεών της, επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τις ελληνικές Αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Την ομάδα αποτελούσαν αξιολογητές από το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λίβανο, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τρία μέλη της Γραμματείας της FATF.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ομάδα αξιολόγησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις Αρχές (Υπ. Οικονομικών, FIU, ΤτΕ, Υπ. Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία, ΑΑΔΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΕΛΤΕ, ΕΕΕΠ κ.α.), ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του εθνικού μηχανισμού ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και ζητήματα που αναφέρονται στην Έκθεση Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου (NRA) που εκπονήθηκε και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Οι αξιολογητές συναντήθηκαν επίσης με στελέχη πολυάριθμων οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που αποτελεί κοινή πρακτική στις αξιολογήσεις της FATF.

Την περασμένη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου τέθηκαν σε γνώση της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής της αξιολόγησης, Έλενας Παπαδοπούλου, και υψηλόβαθμων στελεχών της Επιτροπής Στρατηγικής για την καταπολέμηση των αδικημάτων του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τα πρώτα ευρήματα της ομάδας αξιολόγησης.

Η επιτόπια επίσκεψη είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην πορεία προς την τελική αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της FATF τον Ιούνιο του 2019 στις ΗΠΑ.

Share it:
Reactions:

Οικονομία

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση