GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία Ισπανίας-ΕΕ για το Γιβραλτάρ - Τουσκ: Θα γίνει η αυριανή ευρωπαϊκή διάσκεψη για το Brexit

Οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη, σύμφωνα με προσχέδιο του ...

Οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη, σύμφωνα με προσχέδιο του επίσημου εγγράφου με το οποίο η Ε.Ε θα διακηρύξει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit .

“Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου,” αναφέρει το έγγραφο το οποίο επεξεργάστηκε το Reuters τονίζοντας ότι ''παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ..., αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας''.

“Για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης, με δεδομένες κάποιες καταστάσεις που είναι ειδικές για το Γιβραλτάρ, έχουμε συνομιλίες με την Ισπανία, στις οποίες συμμετείχε άμεσα και η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. Οι συνομιλίες αυτές, ήταν εποικοδομητικές και προσβλέπουμε στην υιοθέτηση της παρόμοιας προσέγγισης για την μελλοντική μας σχέση,” δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της Ε.Ε, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Όπως είπε ο Σάντσεθ, οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας. “Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η αλληλεγγύη κι ο διάλογος είναι “ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων,” μετά την συνομιλία που είχε σήμερα, με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η δήλωση του Γιούνκερ έγινε μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ισπανία για το Γιβραλτάρ, ώστε να αποσύρει το βέτο της, για την συμφωνία της Ε.Ε με την Βρετανία για το Brexit, η οποία αναμένεται ότι θα εγκριθεί αύριο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, την οποία η Ε.Ε διαπραγματεύτηκε με την Βρετανία.

“Θα συστήσω αύριο, την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η Ε.Ε των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης,” είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση