GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurogroup: Mόνο η Αθήνα θα πάρει την τελική απόφαση για τις συντάξεις - Δεν επαρκεί ο χώρος και για τις άλλες εξαγγελίες

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Μόνο η Αθήνα θα αποφασίσει αν προκρίνει την κατάργηση ή όχι του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και καν...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Μόνο η Αθήνα θα αποφασίσει αν προκρίνει την κατάργηση ή όχι του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και κανένας άλλος, καθώς οι δανειστές, μέσω του Προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο έχουν ήδη ανακοινώσει πως ενδιαφέρονται μόνο για την επίτευξη των στόχων και όχι για τα μέτρα αυτά καθαυτά.
Συγκεκριμένα, το real.gr μετέφερε την “σύνταξιολογία” που επικρατεί στον ελληνικό Τύπο, με τους ισχυρισμούς ότι “χάθηκε η υπόθεση”, ή ότι η Γερμανία προβάλει αντιρρήσεις για να εισπράξει την αποστομωτική απάντηση ότι “την θέση των Κρατών Μελών για το θέμα έχει μεταφέρει επισήμως ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο από την 1η Οκτωβρίου” και η οποία είναι:
• οι στόχοι δεν αλλάζουν, τα μέτρα τα συζητάμε,
• το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό και
• ελήφθη σε διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες, τη στιγμή που
• η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να πετύχει του στόχους
Πηγές του real.gr από τέσσερις εξαιρετικά σημαντικές εθνικές αντιπροσωπείες Κρατών Μελών στις Βρυξέλλες ενημέρωσαν ότι το eurogroup “δεν έχει και δεν είχε ποτέ συγκεκριμένες απόψεις περί μέτρων που πρέπει ή δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού”. Την ίδια ώρα από του επιτελείου Μοσκοβισί όσοι γνωρίζουν το τι επικρατεί στον ελληνικό δημόσιο διάλογο φωνάζουν: “διαβάστε τις συνθήκες”.
Η απάτη του λαϊκισμού
Στην πράξη οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι πολλοί από τους μετέχοντες στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, με αφορμή το θέμα των συντάξεων, έχουν πέσει στην παγίδα του λαϊκισμού. Συγκεκριμένα εξηγούν ότι “όπως η Κομισιόν δεν έχει καμία άποψη για το αν και κατά πόσο η ιταλική κυβέρνηση θέλει να κάνει δαπάνες για επενδύσεις και κοινωνική πολιτική, αλλά γνωματεύει μόνο για το συνολικό αποτέλεσμα, έτσι και στην Ελλάδα η ουσία βρίσκεται στο συνολικό αποτέλεσμα”.
Στην πράξη και πάλι, λαϊκίστικοι κύκλοι στην Ιταλία, με προμετωπίδα τις “κοινωνικές δαπάνες” μέχρι πρότινος στοχοποιούσαν τους κοινοτικούς κανόνες λέγοντας “δείτε οι Βρυξέλλες δεν μας επιτρέπουν τις κοινωνικές δαπάνες και δεν μας αφήνουν να βελτιώσουμε τη ζωή του λαού”.
Η φράση αυτή είναι ο ορισμός της δημόσιας πολιτικής απάτης και οι άνθρωποι που την εκφέρουν αποκρύπτουν εσκεμμένα ότι οι ίδιοι συνέταξαν τον προϋπολογισμό τους, ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τους είναι συγκεκριμένα και ότι οι ίδιοι και μόνο οι ίδιοι επιλέγουν που θα τα διαθέσουν. Αν οι Ιταλοί θέλουν περισσότερη κοινωνική πολιτική, μπορούν περικόψουν άλλες περιττές, ή μικρότερης προτεραιότητας δαπάνες του προϋπολογισμού και να ανακατευθύνουν τα χρήματά τους εκεί που θέλουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα. Χώρος για να μην γίνει η περικοπή των συντάξεων, όπως αποδεικνύεται υπάρχει αυτούσιος. Οι περικοπές μπορούν και να μη γίνουν. Όμως όπως είναι προφανές δεν μπορούν να εφαρμοστούν και όλες οι άλλες κοινωνικές εξαγγελίες - εκτός και αν η κυβέρνηση βρει από αλλού λεφτά με άλλες περικοπές δαπανών.
Αυτό συζητάνε κυβέρνηση και ελεγκτές, η τελική απόφαση ως προς το είδος των μέτρων θα είναι μόνο της κυβέρνησης και κανενός άλλου. Η τελική γνωμάτευση για το αν ο προϋπολογισμός “βγαίνει” στα νούμερα, θα είναι της Κομισιόν και του ΕSM.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση