GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H κατεχόμενη Κύπρος στο Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα...

Σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η...

Σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η... έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Ακανθούς Κύπρου στους χώρους του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στον Βαρνάβα Αττικής, με θέμα «Μια πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται στη σκλαβιά αβοήθητη… Ένας παράδεισος που καταληστεύεται… απροστάτευτος» .
Την έκθεση προλόγισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου κα Μηλέα Παππά, η οποία αφού καλωσόρισε την Κυπριακή αντιπροσωπεία, ανάγνωσε αφηγηματικό κείμενο επίσκεψης παππούδων και εγγονών στο πατρικό τους σπίτι στα κατεχόμενα καθώς επίσης αναφέρθηκε στην γνωριμία των δύο αντιπροσωπειών μέσω της αδερφοποίησης του ελληνικού φορέα με τον Δήμο Λιβαδίων Λάρνακας πέρσι το καλοκαίρι.
Η δήμαρχος δήμου Ακανθούς κα. Ελένη Χατζημιχαήλ με την συγκινητική ομιλία της αναφέρθηκε στις σπάνιες ομορφιές του Δήμου Ακανθούς πριν και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ παρουσίασε μέσω της έκθεσης φωτογραφίας τις καταστροφές και λεηλασίες που έχουν υποστεί τα μνημεία, οι εκκλησίες, τα κοιμητήρια καθώς και οι πολιτιστικοί τους θησαυροί. Ιδιαίτερα τόνισε τις συνθήκες της βίαιης εγκατάλειψης της κωμόπολης τους το 1974 και τις υποσχέσεις των μεγάλων δυνάμεων και διεθνών οργανισμών που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Μια καταστροφή και αλλοίωση της ελληνικής θρησκευτικής ταυτότητας και κληρονομιάς με την παράκληση ή και απαίτηση προς κάθε οργανισμό για την προστασία της.
Η δήμαρχος Ακανθούς κα. Χατζιμιχαήλ αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση οικονομικής δωρεάς που προτίθενται όλοι οι Δήμοι της κατεχόμενης Κύπρου να κάνουν προς το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας – Νταού Πεντέλης ύστερα από πρόταση του διευθυντή των Μουσείων Βαρνάβα κου Κατσίκη Πέτρου, λόγω των φονικών πυρκαγιών το καλοκαίρι στην περιοχή αυτή. Πρόταση που αποδέχθηκε η διευθύντρια του ειδικού σχολείου κα Κανελλοπούλου Χριστίνα η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση.
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθησαν, ο αντιδήμαρχος Διαφάνειας και Οικονομικής Διαχείρισης δήμου Μαραθώνα κος Νησιώτης Γεώργιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Μαραθώνα κ.κ. Στάμου Πέτρος πρόεδρος Τετράπολις, Τσίρκας Στέργιος επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου, Στάμος Χρήστος αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του δήμου και Σωτηρίου Βαγγέλης. Ακόμα η κα. Ασημακοπούλου Χαραλαμπία πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα δήμου Μαραθώνα, η κα. Γέροντα Μαριλένα πρόεδρος του Περιβαλλοντικού –Πολιτιστικού συλλόγου Βαρνάβα και ο κ. Σοχωράκης Δημήτριος αντιπρόεδρος του ιδίου φορέα, ο κ. Δημητράκης Θανάσης πρώην πρόεδρος κοινότητας Γραμματικού και στελέχη - εθελοντές των μουσείων Βαρνάβα.
Μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν η Περιφερειάρχης Περιφέρειας Αττικής κα Δούρου Ρένα, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Νεότητας Περιφέρειας Αττικής κα Αποστολάκη Ευαγγελία και η Λαογραφική εταιρεία «Αριστοτέλης» Θρακομακεδόνων. www. Levdm.gr.






Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση